bigos z młodej kapusty

Bigos z białej kapusty to mistrzostwo świata. Danie w zamierzeniu sezonowe, choć biała kapusta dostępna jest przez cały rok. Ale wczesnym latem, kiedy kapusta jest młoda i świeżutka bigos z takiej kapusty z dodatkiem boczku i mielonego mięsa (tak, tak…właśnie mielonego) jest niemiłosiernie smaczny… Natychmiast po przyrządzeniu słodkawy, na drugi dzień „po przegryzieniu się” zupełnie inny w smaku, aczkolwiek nadal wyjątkowy. W moim letnim bigosie z białej kapusty musi być sporo sosu; taka jego uroda. Jest lekki, ale pożywny, pełen aromatów i smaków. No i jest z właśnie z mielonym mięsem, co zdecydowanie wyróżnia go wśród innych. Zachęcam do wypróbowania.

 

BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • biała kapusta o wadze 2 kg;
  • 300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina);
  • 150 gramów surowego wędzonego boczku;
  • mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów;
  • 2 duże cebule;
  • koncentrat pomidorowy;
  • mielona słodka papryka;
  • 2-3 listki laurowe;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • pęczek koperku;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbaskę wyjętą z jelita. Smaż około 2 minut.

 

3. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż wszystko, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj mięso; rozgnieć je widelcem, aby nie było grudek.

 

4. Gdy mięso się podsmaży wsyp 1-2 łyżki papryki mielonej.

 

5. Wlej dwie szklanki wrzącej wody i zamieszaj wszystko.

 

6. Dodaj 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; rozprowadź go dokładnie i duś wszystko około 30 minut.

 

7. Kapustę posiekaj, przełóż do dużego garnka. Dodaj 2-3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalej wrzącą wodą i duś około 10 minut, aż kapusta będzie „al dente”.

 

8. Po ugotowaniu kapustę odcedź pozostawiając około pół litra wody z jej gotowania. Do kapusty wrzuć posiekany pęczek koperku, dodaj sól i pieprz.

 

9. Do kapusty dodaj uduszone mięso wraz z sosem.

 

10. Wymieszaj dokładnie bigos. W razie potrzeby dodaj wody z gotowania kapusty, a także w razie potrzeby soli, pieprzu, koncentratu pomidorowego lub mielonej słodkiej papryki. Na koniec możesz również dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

 

11. Bigos z białej kapusty smakuje najlepiej zaraz po jego przygotowaniu, ale i na drugi dzień, po „przegryzieniu się” jest naprawdę niezły.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *