Bigos myśliwski z dziczyzną, jaki można sobie wyobrazić. Oto, co mam Wam tym razem do zaoferowania. Owszem, trzeba się nieco natrudzić, by kupić odpowiednie mięso, ale z dostępnością dziczyzny jest  u nas coraz lepiej. Poza tym uwierzcie, gra warta jest świeczki. To najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłem. Jedyne, co mnie martwi to czy uda mi się go jeszcze kiedyś powtórzyć, czy będzie równie dobry… Kapusta musi być kwaśna, a dziczyzna niezbyt chuda. No i nie zapomnijcie o żubrówce…

 

BIGOS MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ

SKŁADNIKI:

 

MARYNATA:

  • 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina;
  • 1 pokrojona w kawałki cebula;
  • 2-3 listki laurowe;
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • kilka jagód jałowca;

 

BIGOS:

  • 2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej;
  • 700 gramów golonki z dzika;
  • 400 gramów karkówki z sarny;
  • 300 gramów kiełbasy z jelenia;
  • plaster wędzonej słoniny;
  • kulki jałowca, ziela angielskiego i pieprzu według uznania;
  • słodka, mielona papryka;
  • słodka, mielona wędzona papryka;
  • 3 listki laurowe;
  • kilka suszonych, wędzonych śliwek;
  • kilka suszonych podgrzybków;
  • koncentrat pomidorowy;
  • butelka tradycyjnej żubrówki (z trawką);
  • smalec wieprzowy kub gęsi;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zdobądź jak najlepszą dziczyznę. Ja użyłem fajnie przerośniętego karczku z dzika i golonki z kością, również z dzika. Takie zestawienie mięs gwarantuje dobry smak – zbyt chude mięso nie da smaczku bigosowi. Przerośnięte tak.

 

2. Mięso odkrój od giczy i pokrój w kostkę, jaką lubisz. Umieść mięso w misce i dodaj wszystkie składniki marynaty.

 

3. Zalej mięso z przyprawami czerwonym winem, przykryj miskę i wstaw do lodówki na 24 godziny.

 

4. Na drugi dzień wyjmij zamarynowane mięso i przygotuj pozostałe składniki.

 

5. Kapustę przesiekaj i włóż do dużego garnka. Wlej nieco wrzątku.

UWAGA: Jeżeli kapusta jest za kwaśna możesz odlać z niej sok i/lub lekko ją przepłukać. Ja jednak uważam, że to bez sensu.

 

6. Pieprz zmiażdż w moździerzu i dodaj wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem do kapusty.

 

7. Do garnka z kapustą włóż również gicz z dzika, którą odkroiłeś dnia poprzedniego. Przykryj garnek, zmniejsz pod nim gaz i duś kapustę około 45 minut.

 

8. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę słoninę oraz kiełbasę z jelenia. Namocz również w gorącej wodzie suszone podgrzybki.

 

9. Na dużej patelni rozgrzej nieco smalcu (u mnie z gęsi upieczonej na Św. Marcina…) i wrzuć słoninę.

UWAGA: Użycie smalcu i wędzonej słoniny nie uczyni bigosu tłustym, doda mu natomiast wyjątkowego smaku.

 

10. Wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę z jelenia i smaż chwilę mieszając co jakiś czas.

 

11. Gdy kiełbasa pięknie się zrumieni przełóż ją do garnka z kapustą. Patelnię postaw z powrotem na gaz.

 

12. Zamarynowane mięso odcedź, osusz dokładnie i wrzuć na patelnię, na której przed chwilą smażyła się kiełbasa. Smaż mięso na dużym ogniu.

 

13. Do kapusty wrzuć wędzone śliwki – polskie, jak najlepsze.

 

14. Wrzuć również namoczone podgrzybki. Oczywiście wraz z wodą, w której się moczyły.

 

15. Dodaj do bigosu mieloną, słodką paprykę i paprykę wędzoną. Ile? Według uznania. Ja lubię dużo 😉

 

16. Dodaj do bigosu przesmażone, zamarynowane mięso. Wyjmij z garnka gicz z dzika i obierz ją. Uzyskane mięso pokrój i dodaj do bigosu.

 

17. Na tej samej patelni rozgrzej koncentrat pomidorowy (nie za dużo), podlej gorącą wodą i rozmieszaj. Następnie przelej do garnka z bigosem.

 

18. Dopraw bigos świeżo zmielonym pieprzem, niech go porządnie czuć. Sól raczej nie będzie potrzebna. No i koniecznie żubrówka… Nie pomijaj tego dodatku. Jest bardzo ważny, nawet rzekłbym kluczowy.

 

19. Nie wiem, ile wlejesz żubrówki. Musi być jej na tyle dużo, by pomogła dziczyźnie zmięknąć, no i pozostawić niepowtarzalny jej smak. Teraz już tylko pozostaje gotować bigos przez 1-1,5 godziny.

 

20. Bigos z dziczyzny jest gotowy, gdy mięso jest miękkie, a w jego posmaku wyczujesz lekką nutę żubrówki. Jeżeli tak nie jest nie wahaj się jeszcze „nieco” jej dolać…

 

21. Bigos myśliwski z dziczyzną najlepiej smakuje na drugi dzień. To coś absolutnie niepowtarzalnego.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *