BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

Bigos myśliwski z dziczyzną, najlepszy jaki można sobie wyobrazić. Oto, co mam Wam tym razem do zaoferowania. Owszem, trzeba się nieco natrudzić, by kupić odpowiednie mięso, ale z dostępnością dziczyzny jest  u nas coraz lepiej. Poza tym uwierzcie, gra warta jest świeczki. To najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłem. Jedyne, co mnie martwi to czy uda mi się go jeszcze kiedyś powtórzyć, czy będzie równie dobry… Kapusta musi być kwaśna, a dziczyzna niezbyt chuda. No i nie zapomnijcie o żubrówce…

 

BIGOS MYŚLIWSKI

SKŁADNIKI:

 

MARYNATA:

  • 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina;
  • 1 pokrojona w kawałki cebula;
  • 2-3 listki laurowe;
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • kilka jagód jałowca;

 

BIGOS:

  • 2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej;
  • 700 gramów golonki z dzika;
  • 400 gramów karkówki z sarny;
  • 300 gramów kiełbasy z jelenia;
  • plaster wędzonej słoniny;
  • kulki jałowca, ziela angielskiego i pieprzu według uznania;
  • słodka, mielona papryka;
  • słodka, mielona wędzona papryka;
  • 3 listki laurowe;
  • kilka suszonych, wędzonych śliwek;
  • kilka suszonych podgrzybków;
  • koncentrat pomidorowy;
  • butelka tradycyjnej żubrówki (z trawką);
  • smalec wieprzowy kub gęsi;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zdobądź jak najlepszą dziczyznę. Ja użyłem fajnie przerośniętego karczku z dzika i golonki z kością, również z dzika. Takie zestawienie mięs gwarantuje dobry smak – zbyt chude mięso nie da smaczku bigosowi. Przerośnięte tak.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

2. Mięso odkrój od giczy i pokrój w kostkę, jaką lubisz. Umieść mięso w misce i dodaj wszystkie składniki marynaty.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

3. Zalej mięso z przyprawami czerwonym winem, przykryj miskę i wstaw do lodówki na 24 godziny.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

4. Na drugi dzień wyjmij zamarynowane mięso i przygotuj pozostałe składniki.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

5. Kapustę przesiekaj i włóż do dużego garnka. Wlej nieco wrzątku.

UWAGA: Jeżeli kapusta jest za kwaśna możesz odlać z niej sok i/lub lekko ją przepłukać. Ja jednak uważam, że to bez sensu.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

6. Pieprz zmiażdż w moździerzu i dodaj wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem do kapusty.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

7. Do garnka z kapustą włóż również gicz z dzika, którą odkroiłeś dnia poprzedniego. Przykryj garnek, zmniejsz pod nim gaz i duś kapustę około 45 minut.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

8. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę słoninę oraz kiełbasę z jelenia. Namocz również w gorącej wodzie suszone podgrzybki.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

9. Na dużej patelni rozgrzej nieco smalcu (u mnie z gęsi upieczonej na Św. Marcina…) i wrzuć słoninę.

UWAGA: Użycie smalcu i wędzonej słoniny nie uczyni bigosu tłustym, doda mu natomiast wyjątkowego smaku.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

10. Wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę z jelenia i smaż chwilę mieszając co jakiś czas.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

11. Gdy kiełbasa pięknie się zrumieni przełóż ją do garnka z kapustą. Patelnię postaw z powrotem na gaz.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

12. Zamarynowane mięso odcedź, osusz dokładnie i wrzuć na patelnię, na której przed chwilą smażyła się kiełbasa. Smaż mięso na dużym ogniu.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

13. Do kapusty wrzuć wędzone śliwki – polskie, jak najlepsze.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

14. Wrzuć również namoczone podgrzybki. Oczywiście wraz z wodą, w której się moczyły. To będzie nieziemski bigos myśliwski, uwierz mi…

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

15. Dodaj do bigosu mieloną, słodką paprykę i paprykę wędzoną. Ile? Według uznania. Ja lubię dużo 😉

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

16. Dodaj do bigosu przesmażone, zamarynowane mięso. Wyjmij z garnka gicz z dzika i obierz ją. Uzyskane mięso pokrój i dodaj do bigosu.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

17. Na tej samej patelni rozgrzej koncentrat pomidorowy (nie za dużo), podlej gorącą wodą i rozmieszaj. Następnie przelej do garnka z bigosem.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

18. Dopraw bigos świeżo zmielonym pieprzem, niech go porządnie czuć. Sól raczej nie będzie potrzebna. No i koniecznie żubrówka… Nie pomijaj tego dodatku. Jest bardzo ważny, nawet rzekłbym kluczowy.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

19. Nie wiem, ile wlejesz żubrówki. Musi być jej na tyle dużo, by pomogła dziczyźnie zmięknąć, no i pozostawić niepowtarzalny jej smak. Teraz już tylko pozostaje gotować bigos przez 1-1,5 godziny.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

20. Bigos z dziczyzny jest gotowy, gdy mięso jest miękkie, a w jego posmaku wyczujesz lekką nutę żubrówki. Jeżeli tak nie jest nie wahaj się jeszcze „nieco” jej dolać…

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

 

21. Bigos myśliwski z dziczyzną najlepiej smakuje na drugi dzień. To coś absolutnie niepowtarzalnego.

BIGOS MYŚLIWSKI z dziczyzną

Wolisz tradycyjny BIGOS? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *