Biała kiełbasa marynowana w cebuli i pomidorach to dla mnie wciąż wielka kulinarna zagadka. Gdy otrzymałem przepis na tę przekąskę oniemiałem. Po co pyszną białą kiełbasę zanurzać w occie i pomidorach, a w dodatku dziwacznie całość doprawić? Przepis w kąt rzuciłem, jednak spokoju nie dawał. Pewnego dnia sięgnąłem więc po niego i danie przyrządziłem. Od razu mówię szczerze, że jako absolutny fanatyk białej kiełbasy nie dopuszczam innej formy jej konsumpcji, jak tylko surową krótko gotowaną. Jednak zdaję sobie sprawę, że każdy ma swój gust i z pewnością komuś taka biała kiełbasa marynowana zasmakuje. Mnie zasmakowała, ale nie ma to jak ta gotowana…

 

BIAŁA KIEŁBASA MARYNOWANA

SKLADNIKI:

  • 500 gramów parzonej białej kiełbasy;
  • około 300 ml przecieru pomidorowego najlepiej domowej roboty;
  • 2 spore cebule;
  • olej nierafinowany np. rzepakowy;
  • suszony majeranek;
  • 1-2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól, pieprz w ziarnach;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do garnka wlej pół szklanki octu i 2 szklanki zimnej wody (proporcje możesz regulować według własnego smaku). Wrzuć liść laurowy, zmiażdżone w moździerzu pieprz i ziele angielskie.

 

3. Cebule obierz, posiekaj w piórka i wrzuć do garnka z zalewą. Wsyp 1 łyżeczkę suszonego majeranku.

 

4. Wlej do zalewy trochę oleju nierafinowanego – nie wiem, ile. Na po prostu „na oko”. Pamiętaj jednak, że lepiej zacząć nawet od 2-3 łyżek. Dolać zawsze można, ale gdy oleju od razu dasz za dużo zalewa będzie niejadalna i trudno będzie ją uratować…

 

5. Wlej do zalewy przecier pomidorowy (uwagi podobne, jak w przypadku oliwy), dodaj cukier i sól do smaku.

 

6. Garnek z zalewą wstaw na gaz i zagotuj. Następnie zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj zalewę na małym ogniu 10 minut.

 

7. Kiełbasę wyjmij z jelit, pokrój na kawałki, jakie lubisz i dopraw suszonym majerankiem.

 

8. Przesmaż kiełbasę na patelni. Spróbuj zalewę i dopraw w razie konieczności do smaku.

 

9. Przesmażoną kiełbasę odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, a następnie przełóż ją do dużego słoika. Kiełbasę i zalewę pozostaw do całkowitego przestudzenia.

 

10. Gdy zalewa jest wystudzona wlej ją do słoika z kiełbasą. Całość dobrze zamieszaj. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na kilka dni, aby smaki przegryzły się.

 

11. Biała kiełbasa marynowana w naprawdę ciekawej kwaśnej zalewie z pomidorami powinna być koniecznie podawana ze sporą ilością chrzanu i papryczkami chilli.

A może wolisz ŚLEDZIE NA KWAŚNO? Przepis na nie znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *