BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

Biała fasolka z boczkiem i warzywami to znakomity dodatek do obiadu lub po prostu pyszna „solówka”. Mimo, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie, to smakiem powala szczególnie, gdy dać jej się „przegryźć” godzin kilka. Podwaliny tego dania znajdują się w kuchni toskańskiej, zatem jeśli uda Ci się zdobyć włoskie pancettę i lardo, wtedy Twoja fasolka będzie najsmaczniejsza na świecie i bardzo toskańska. Taka biała fasolka z boczkiem może być np. świetnym dodatkiem do toskańskiego <<PEPOSO>> lub zwyczajnie nałożona na grzankę i polana oliwą. Wtedy będziemy mieli do czynienia z klasyczną toskańską bruschettą z fasolką. Koniecznie zróbcie, by przekonać się, że strączkowe nie dość, że zdrowe to po prostu pyszne.

 

BIAŁA FASOLKA Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów drobnej, suszonej białej fasolki;
  • kilka plasterków włoskiej pancetty;
  • odrobina włoskiej słoniny lardo;
  • 200 gramów liści szpinaku;
  • mała czerwona papryka;
  • 1 duży ziemniak;
  • średnia czerwona cebula;
  • dymka;
  • świeży rozmaryn;
  • listek laurowy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolkę namocz przez noc w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Na drugi dzień odlej wodę, zalej fasolkę świeżą, zimną wodą i gotuj około godziny do miękkości fasolki.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

2. Przygotuj pozostałe składniki. Szczególną uwagę zwróć na pancettę, aby była aromatyczna i dobrej jakości. Jeżeli jej nie dostaniesz użyj boczku lub szynki szwarcwaldzkiej. Choć nie są tak aromatyczne, jak pancetta, to mają niesamowity smak i aromat wędzonki, które nadadzą fasolce niepowtarzalnego smaku.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

3. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek. Umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości lub niedużą kostkę. Czosnek obierz i posiekaj byle jak.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

4. Pancettę pokrój w drobną kostkę. Nie podjadaj za dużo, bo nie wystarczy do fasolki… Ależ pachnie, prawda?

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

5. Włoska sezonowana i nasycona przyprawami słonina zwana lardo znakomicie podkreśli smak Twojej fasolki. Jeżeli nie masz lardo użyj klasycznej słoniny wędzonej, Twoja fasolka też narzekać nie będzie.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

6. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, posiekaj dymkę i czerwoną cebulę w piórka. Fasolkę, gdy miękka odcedź zachowując szklankę wody z jej gotowania.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

7. Na patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć pancettę i słoninę. Smaż chwilę na średnim ogniu.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

8. Dorzuć cebulę i smaż, aż się lekko zeszkli. Wtedy dorzuć paprykę i dymkę. Smaż kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

9. W międzyczasie przełóż fasolkę do garnka i wlej do niej wodę z jej gotowania. Postaw garnek na gaz.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

10. Wrzuć do fasolki pokrojonego ziemniaka. Poprawi on teksturę naszego dania.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

11. Na patelnię z warzywami wrzuć rozmaryn i czosnek, przesmaż jeszcze minutę i całość przełóż do garnka z fasolką.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

12. Dolej 100-200 ml gorącej wody i gotuj wszystko około 20 minut, aż ziemniaki i papryka będą bardzo miękkie.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

13. Biała fasolka z boczkiem i warzywami jest w zasadzie gotowa, pozostaje danie wykończyć. Do Waszej decyzji pozostawiam, czy w tej chwili fasolkę nieco rozgnieciecie z ziemniakami.

UWAGA: Jeżeli tak zrobicie Wasza fasolka straci na atrakcyjności, jednak zdecydowanie zyska na smaku. Wasz wybór. Ja zgniotłem jedynie część fasolki większość pozostawiając „nietkniętą”.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

14. Jeżeli trzeba odparuj nieco fasolkę, ponieważ winna być zrobiona na gęsto. To nie ma być zupa, czy potrawka, lecz gęste, sycące danie. Następnie dodaj sól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć liście szpinaku.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

15. Wymieszaj dokładnie danie nie przejmując się, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie, a częściowo jest za gęste. Uwierz, będzie pysznie. Jeszcze tylko łyżka oliwy… Teraz odstaw garnek z fasolką i poczekaj minimum godzinę. Dopiero wtedy spróbuj. Niebo w gębie, powiadam Ci.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami

 

16. Biała fasolka z boczkiem i warzywami to sycące i pysznie danie, które uatrakcyjni każdy obiad. Spróbuj również nałożyć nieco na grzankę, lekko rozgnieść fasolkę widelcem, skropić oliwą i zajadać, jak bruschettę. Świetna sprawa.

BIAŁA FASOLKA z BOCZKIEM i warzywami


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *