Belona pieczona podana z kaszą gryczaną to szybkie i zdrowe danie. Belonę trzeba jeść, póki jest. A jest krótko, zwykle w maju i na początku czerwca. To bardzo smaczna ryba, którą najlepiej po prostu usmażyć lub upiec. Dodatków jej nie trzeba wiele. Jedynym problemem belony jest fakt, że sprzedawane u nas są nieduże sztuki (około 400 gramowe), co oznacza, że jedna ryba wystarczy max na dwie osoby. Do przyprawienia belony użyłem świeżego tymianku, a że tymianek kochają pieczarki to i one znalazły się w tym daniu. Niepalona kasza gryczana świetnie je uzupełniła. Jeżeli nie jadacie ryb, bo boicie się ości wybierzcie właśnie belonę. Jej ości i kręgosłup mają piękny, turkusowy kolor, dzięki czemu nie przeoczycie żadnej z nich.

 

BELONA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • świeża belona o wadze około 500 gramów;
  • 300 gramów malutkich pieczarek;
  • 150 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
  • świeży tymianek;
  • 1 cytryna;
  • mąka pszenna;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść około 300 gramów malutkich pieczarek (takich na jeden kęs). Przygotuj świeży tymianek i około 150 gramów niepalonej kaszy gryczanej.

 

2. Jedna belona o wadze około 450 gramów posili dwie osoby. Dobrze ją oczyść i opłukaj pod bieżącą wodą. Szczególnie zwróć uwagę, aby usunąć błonkę ochraniającą turkusowy kręgosłup – pod nią również dobrze oczyść i obmyj rybę.

 

3. Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wrzącej wody, lekko ją posól i wrzuć opłukaną kaszę. Gotuj kaszę na wolnym ogniu około 15 minut, aż woda niemal całkowicie odparuje. Wyłącz wtedy gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw, aż kasza wchłonie resztę wody i lekko spęcznieje.

 

4. Rybę podziel na trzy równe kawałki. Dobrze posól ją wewnątrz. Sparz cytrynę, a następnie odkryj kilka plasterków. Przygotuj kilkanaście gałązek tymianku.

 

5. Rybę delikatnie obtocz w mące (jej nadmiar otrzep), a do jej środka włóż plasterki cytryny i gałązki świeżego tymianku.

 

6. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Na jej dnie rozłóż nieco masła. Rozłóż rybę i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz rybę 5 minut.

 

7. Rozgrzej dobrze patelnię; wlej na nią odrobinę (naprawdę niedużo) oliwy. Wrzuć pieczarki i energicznym ruchem mieszaj pieczarki, aby oblepiły się oliwą. Następnie posyp je niewielką ilością soli. Smaż pieczarki na dużym ogniu często potrząsając patelnią, aby przyrumienić pieczarki.

 

8. Rybę wyjmij z piekarnika; odwróć ją na drugą stronę i wstaw na kolejne 5 minut.

 

9. Gdy pieczarki są już dobrze zrumienione wrzuć do nich trochę świeżego tymianku i zdejmij patelnię z ognia.

 

10. Na talerz wyłóż kaszę, nałóż na nią pieczarki, a obok ułóż upieczoną rybę – belona pieczona obok kaszy gryczanej podana i z pieczarkami jest gotowa.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *