Bataty to wciąż nieodkryte w pełni przez Polaków warzywo. A szkoda, bo jest bardzo uniwersalne; można je gotować, smażyć i piec na wszelkie możliwe sposoby. Batatami można zastąpić tradycyjne ziemniaki, choć akurat z tym byłbym bardzo ostrożny. W przeciwieństwie do naszych ziemniaków bataty są słodkie i gotują się dwa razy krócej. Zawierają mniej skrobi, dzięki czemu mają niższy indeks glikemiczny co oznacza, że są idealnym zamiennikiem tradycyjnego ziemniaka dla chorych na cukrzycę.

Jeżeli nie ograniczają Cię choroby jedz zarówno nasze ziemniaki, jak i bataty, bo jedne i drugie są smaczne i pożywne. Mam dla Was prosty przepis na bataty pieczone w piekarniku, choć wyobrażam sobie że znacznie lepiej (podobnie jak polskie ziemniaki) smakować pewnie będą z ogniska.

 

BATATY PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram batatów;
  • oliwa z oliwek;
  • sólo morska gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup 1 kilogram batatów. Do pieczenia najlepiej wybierz takie niezbyt duże, żeby nie piekły się za długo. Oczywiście jeżeli będą zbliżonego kształtu i wielkości również pomoże to w ich pieczeniu. Bataty umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi.

 

2. Każdego batata połóż na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, aby później bez problemu można było nią owinąć każdego z nich.

 

3. Każdego batata skrop łyżką oliwy z oliwek.

 

4. Bataty posyp również solą morską.

 

5. Wmasuj oliwę i sól w każdego batata i owiń je szczelnie folią aluminiową.

 

6. Owinięte folią aluminiową bataty ułóż w naczyniu żaroodpornym. W czasie pieczenia bataty mogą „wypuścić” nieco wody lub po prostu wyleje się trochę oliwy, zatem dzięki takiemu rozwiązaniu unikniesz zabrudzenia piekarnika.

 

7. Piecz bataty w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 – 200 stopni przez około 1 godzinę – w zależności od ich wielkości i grubości. Podany czas jest oczywiście orientacyjny – bataty nie wymagają aptekarskiego czasu pieczenia. Myślę, że szaleństwem byłoby odpalanie piekarnika dla pieczenia kliku batatów; ja zwykle wrzucam je do piekarnika, gdy przygotowuję np. pieczeń, piekę gęś lub nawet jakieś ciasto. Jedno drugiemu w tym wypadku nie przeszkadza.

 

8. Bataty pieczone wyjmij z naczynia żaroodpornego i delikatnie rozwiń folię aluminiową. Jeżeli uginają się pod lekkim naciskiem palca to znaczy, że są dobrze upieczone.

 

9. Ułóż wszystkie bataty na talerzu i rozetnij je nożem wzdłuż; powinny wspaniale pachnąć…

 

10. Na każdym batacie rozłóż po kawałku domowego masła czosnkowego – z nim smakują niesamowicie.

 

11. Bataty pieczone to fantastyczny dodatek do obiadu, ale i jedzono solo smakują znakomicie.

Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać BATATY – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *