BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

Barszcz ukraiński to bardzo lubiana na południu Polski zupa. Jak jest w innych rejonach kraju szczerze mówiąc nie wiem, ale jeżeli nie znacie tej zupy gorąco ją Wam polecam, bo warta jest uwagi. Barszcz ukraiński musi być słodkawy, a to z uwagi na użycie słodkiej, białej kapusty, marchewki i buraków. Jeżeli jednak będzie Ci zbyt słodki zawsze możesz nieco go zakwasić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ta zupa zdecydowanie zyskuje, gdy „przemaceruje się” przez noc; dopiero wtedy składniki tworzą wtedy ten smak, za która tę zupę się kocha.

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI

SKŁADNIKI:

  • mała biała kapusta;
  • dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone;
  • jedna duża marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka;
  • natka pietruszki;
  • dwa duże pomidory;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą dobrego barszczu ukraińskiego jest porządny, domowy wywar jarzynowy. Przygotujesz go z warzyw korzeniowych, jak marchewka, pietruszka, seler plus trochę zieleniny.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

2. Składniki zupy: mała słodka, biała kapusta, dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone, jedna duża marchewka, 1 duża cebula, kwaśna śmietana, 2 duże ziemniaki, 1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka, natka pietruszki, dwa duże pomidory.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

3. Fasolkę umyj i gotuj do miękkości około 15 minut – oczywiście, gdy jest to fasolka świeża. Następnie odcedź ją i odłóż na bok.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

4. Kapustę poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

5. Przestudzone buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzyj obraną dużą marchewkę.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

6. Obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

7. Wywar jarzynowy odcedź i przecedź przez gazę, a następnie wlej z powrotem do garnka – wywaru powinno być 1,5 litra. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie wrzuć poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki. Z powrotem doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

8. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju roślinnego i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj startą marchewkę. Smaż 2-3 minuty.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

9. Dodaj ugotowane wcześniej, obrane i starte buraki.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

10. Na patelnię zetrzyj 2 duże pomidory (bez skóry). Zamieszaj i duś wszystko 3 minuty.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

11. Posól, popieprz i dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj i duś 1 minutę.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

12. Przesmażone warzywa dodaj do garnka z gotującymi się kapustą i ziemniakami. Dolej gorącej wody w razie konieczności (gdy zupa jest za gęsta).

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

13. Dodaj do zupy ugotowaną wcześniej (lub taką z puszki) białą fasolkę.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

14. Natkę pietruszki posiekaj i wrzuć do garnka.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

15. Zupę spróbuj i gdy trzeba, dopraw czym trzeba.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

 

16. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje na drugi dzień po jego ugotowaniu. Jest rewelacyjny.

BARSZCZ UKRAIŃSKI przepis tradycyjny

Zrób również BARSZCZ według przepisu <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *