Barszcz ukraiński to bardzo lubiana na południu Polski zupa. Jak jest w innych rejonach kraju szczerze mówiąc nie wiem, ale jeżeli nie znacie tej zupy gorąco ją Wam polecam, bo warta jest uwagi. Barszcz ukraiński musi być słodkawy, a to z uwagi na użycie słodkiej, białej kapusty, marchewki i buraków. Jeżeli jednak będzie Ci zbyt słodki zawsze możesz nieco go zakwasić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ta zupa zdecydowanie zyskuje, gdy „przemaceruje się” przez noc; dopiero wtedy składniki tworzą wtedy ten smak, za która tę zupę się kocha.

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI

SKŁADNIKI:

  • mała biała kapusta;
  • dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone;
  • jedna duża marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka;
  • natka pietruszki;
  • dwa duże pomidory;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą dobrego barszczu ukraińskiego jest porządny, domowy wywar jarzynowy. Przygotujesz go z warzyw korzeniowych, jak marchewka, pietruszka, seler plus trochę zieleniny.

 

2. Składniki zupy: mała słodka, biała kapusta, dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone, jedna duża marchewka, 1 duża cebula, kwaśna śmietana, 2 duże ziemniaki, 1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka, natka pietruszki, dwa duże pomidory.

 

3. Fasolkę umyj i gotuj do miękkości około 15 minut – oczywiście, gdy jest to fasolka świeża. Następnie odcedź ją i odłóż na bok.

 

4. Kapustę poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

5. Przestudzone buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzyj obraną dużą marchewkę.

 

6. Obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę.

 

7. Wywar jarzynowy odcedź i przecedź przez gazę, a następnie wlej z powrotem do garnka – wywaru powinno być 1,5 litra. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie wrzuć poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki. Z powrotem doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.

 

8. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju roślinnego i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj startą marchewkę. Smaż 2-3 minuty.

 

9. Dodaj ugotowane wcześniej, obrane i starte buraki.

 

10. Na patelnię zetrzyj 2 duże pomidory (bez skóry). Zamieszaj i duś wszystko 3 minuty.

 

11. Posól, popieprz i dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj i duś 1 minutę.

 

12. Przesmażone warzywa dodaj do garnka z gotującymi się kapustą i ziemniakami. Dolej gorącej wody w razie konieczności (gdy zupa jest za gęsta).

 

13. Dodaj do zupy ugotowaną wcześniej (lub taką z puszki) białą fasolkę.

 

14. Natkę pietruszki posiekaj i wrzuć do garnka.

 

15. Zupę spróbuj i gdy trzeba, dopraw czym trzeba.

 

16. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje na drugi dzień po jego ugotowaniu. Jest rewelacyjny.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *