barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany mógłby pretendować do najlepszych zup świata co najmniej w dwóch kategoriach: na najsmaczniejszą zupę i na … najtańszą… Ja taki barszcz po prostu uwielbiam; ugotowanie go jest banalne, ale końcowe doprawianie to swego rodzaju magia – to balansowanie między smakami: słonym (sól), kwaśnym (kwasek lub cytryna), ostrym (czarny pieprz) i słodkim (słodycz buraków). No i … czy czosnku jest już dość, czy dodać jeszcze „ze 4 sztuki”. No dobra, może mnie trochę poniosło, ale czy udało Wam się kiedyś ugotować dokładnie taki sam barszcz dwa razy ? Oto przed Wami mój (i zapewne wielu z Was) prawdziwy smak dzieciństwa; to niezwykle smaczna zupa, która niejednokrotnie pozwala „dociągnąć do pierwszego” z uwagi na jej symboliczny wręcz koszt. Obowiązkowo z gotowanymi ziemniakami.

 

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram czerwonych buraków;
  • 1 kilogram ziemniaków;
  • kwasek cytrynowy lub cytryna;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • główka czosnku;
  • mąka pszenna;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Nie ma rady – do obierania buraków lepiej ubrać rękawiczki.

 

3. Plastry buraków włóż do dużego garnka i zalej około 2,8 litrami zimnej wody.

 

4. Same buraki z wodą dobrego smaku barszczu nie zrobią, zatem do przygotowania wywaru dodaję również marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Alternatywnie zamiast nich możecie dodać łyżkę suszonych warzyw, ale takich bez żadnych dodatków.

 

5. Obrane jarzyny najlepiej dodać od razu z burakami do zimnej wody.

 

6. Przygotuj przyprawy – potrzebne będzie 8-10 dużych, obranych ząbków czosnku, pół łyżeczki kwasku cytrynowego (alternatywnie sok z wyciśniętej połowy cytryny), łyżeczka soli oraz łyżeczka świeżo zmiażdżonego kolorowego pieprzu.

 

7. Gdy woda z burakami i jarzynami zagotuje się dodaj wszystkie przyprawy; gotuj wywar około 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec, jeżeli potrzeba, dodaj jeszcze kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny), pieprzu, czosnku, soli itd.

 

8. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki.

 

9. Gdy barszcz jest już gotowy trzeba go jeszcze zabielić. Do miski wsyp 1 łyżkę mąki, dolej niewielką ilość zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, dobrze wymieszaj.

 

10. Następnie dolej dużą chochlę zupy, aby zahartować śmietanę i dokładnie rozmieszaj, aby uzyskać jednolity płyn. Przelej zawartość miski do zupy i gotuj ją jeszcze 2 minuty.

 

11. Barszcz czerwony zabielany podawaj z gotowanymi ziemniakami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *