barszcz czerwony z krokietami

Barszcz czerwony z krokietami to jedno z najlepszych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. I nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Po wielu, wielu latach prób i eksperymentów wypracowałem w końcu przepisy idealne. I na barszcz, i na krokiety z mięsem. Jasne, że Wy pewnie uważacie, że Wasze przepisy są lepsze, ale uwierzcie, że tak nie jest 😉 Pozwólcie, że przedstawię Wam poniżej te moje bo wierzę, że przygotowany według nich mój barszcz czerwony z krokietami i Wam zasmakuje.

BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETAMI

Barszcz czerwony, o ile kiedyś pijałem najchętniej taki na wędzonce zrobiony, teraz wolę tradycyjny. Przygotowany na wywarze z buraków i wzmocniony suszonymi burakami. Koniecznie z ogromną ilością czosnku i świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu. No i obowiązkowo z <<DOMOWYM ZAKWASEM>>. Roboty mało, za to efekt genialny. Krokiety zaś również wyglądają na zwyczajne, lecz oczywiście tak nie jest. W przepisie pokażę Wam kilka trików, które decydują o ich unikatowości.

NAJLEPSZY BARSZCZ NA ŚWIECIE

Buraki należy obrać, pokroić i gotować z warzywami korzeniowymi, przyprawami i potężną ilością czosnku. Warzyw ma być jedynie symbolicznie. Ponadto gdy marchwi dasz za dużo wywar straci kolor na rzecz bursztynowego. Następnie należy taki wstępny wywar podsypać suszonymi burakami i gotować jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodać zakwas, jeszcze czosnku, soli. Amen. Przepraszam Panie Amaro, ale takiego barszczu nie zrobi nawet Pan 😉 Przepis na doskonały BARSZCZ CZERWONY znajdziesz <<TUTAJ>>.

barszcz czerwony z krokietami
Świeże buraki, suszone buraki, trochę warzyw i koniecznie domowy zakwas. Oto przepis na barszcz idealny.

IDEALNE NALEŚNIKI NA KROKIETY

Moje krokiety z mięsem dopracowane są w szczegółach. Naleśniki od wielu lat robię według przepisu austriackiego. Dużą ilość jajek należy dobrze rozkłócić i wymieszać z mlekiem. Następnie podsypywać mąką i mieszając energicznie napuszczać jak najwięcej powietrza do ciasta. Gdy ciasto odpocznie minut dwadzieścia wtedy gazowaną wodą do pożądanego stanu należy je rozluźnić. Naleśniki należy smażyć tylko i wyłącznie na maśle. Jak zrobić NALEŚNIKI idealne dowiesz się <<TUTAJ>>.

barszcz czerwony z krokietami
Ciasto na naleśniki według mojego przepisu gwarantuje puszystość i elastyczność naleśników.

TAJEMNICA PYSZNEGO FARSZU

Farsz zawsze czysto wieprzowy robię, najchętniej z łopatki. Mięso krojone jest grubo i gotowane do miękkości z warzywami korzeniowymi w ilości, jak w przypadku barszczu. Z mięsem lub w osobnym garnku koniecznie gotować trzeba boczek surowy wędzony albo surowe, świetnie doprawione kiełbaski, np. naszą białą lub węgierskie paprykowane. Taki zestaw należy zmielić wraz z gotowanymi warzywami.

Farsz wiążę wywarem z gotowanych mięs, wtedy jajko zwykle już niepotrzebne. Farsz musi być być tak doprawiony, aby wydawał się przesolony i pieprzny za bardzo. I przez noc przeleżeć winien w lodówce. Na drugi dzień z lodówki trzeba go wyjąć 2 godziny przed przygotowaniem krokietów. Wtedy zimno puści i uwolni smaki, więc można doprawić dodatkowo, gdy trzeba.

barszcz czerwony z krokietami
Tajemnica dobrego farszu to 2/3 przerośniętej wieprzowiny i 1/3 znakomicie doprawionego boczku lub surowej kiełbasy.

LA GRANDE FINALE

Zwijanie naleśników to bajka i ekscytacja, że już za chwilę rzucisz się na te pyszności, jak bezzębny na suchary. Na kopertę zwijać najlepiej, choć i tu są dwie metody. Po nałożeniu farszu można od razu założyć boki naleśnika, a następnie zwijać krokieta lub też zwinąć naleśnik do połowy, wtedy boki założyć i zwinąć krokieta do końca. Wbrew pozorom obie metody dają całkowicie różne efekty. No ale na Boga, nie mogę przecież Wam tak wszystkiego podać, jak na tacy. Ruszcie głowami, eksperymentujcie.

Bułka tarta do panierowania MUSI być drobna, czyściutka, prawdziwa. Po każdym krokiecie ręce trzeba umyć, by grudy bułki tartej nie przylepiły się do następnego krokieta. Smażymy długo i powoli, z każdej strony włącznie z bokami krokietów. Minut 15 na pewno.

barszcz czerwony z krokietami
Gotując w domu nie musisz oszczędzać na farszu…

Gdy na drugi dzień parę krokietów chcesz zostawić nie panieruj ich, nie smaż. Rozłóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na drugi dzień wyjmij je na zewnątrz na godzinę przed panierowaniem i smażeniem. Przepis na te rewelacyjne KROKIETY z MIĘSEM znajdziesz <<TUTAJ>>.

WARTO CZY NIE WARTO

Wiem, to tylko jedzenie. Może i nie warto tak się przy nim trudzić. Gdy jednak coś tak starannie przyrządzonego zaczynasz jeść przychodzi refleksja i zrozumienie. Że jednak warto. Że stosując parę trików możesz wynieść swój posiłek na szczyt i cieszyć się jego wybornym, unikatowym smakiem. Pamiętaj. Życie jest zbyt krótkie, by jeść byle co.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *