BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

Barszcz czerwony na zakwasie samodzielnie przygotowanym to coś, co w okresie jesienno zimowym, ale także na przednówku powinno dosyć często gościć na naszych stołach. Buraki są szalenie zdrowe, a barszcz można spożywać na wiele sposobów. Picie pół szklaneczki samego zakwasu co dzień jest  zalecane przez lekarzy. A sam barszcz? Można go pić solo w chodne dni, można go podać z krokietami, pasztecikami, uszkami, w zasadzie z czym dusza zapragnie. Amatorów barszczu zachęcać nie trzeba, tych mniej przekonanych zachęcam jednak gorąco. Zwłaszcza na taki barszcz czerwony na zakwasie, ale takim domowym, takim jak należy. Taki barszcz nie ma sobie równych.

 

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kilograma buraków;
  • 500 ml domowego zakwasu buraczanego;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 plaster selera;
  • 1 nieduża pietruszka;
  • 1 główka czosnku;
  • 1 liść laurowy;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • sól, pieprz w ziarenkach do smaku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

2. Wszystkie warzywa obierz i delikatnie obmyj pod bieżącą wodą.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

3. Buraki pokrój w pół centymetrowe plastry i włóż do dużego garnka.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

4. Włóż do garnka również marchewkę, pietruszkę i seler (w całości) i zalej wszystko nieco ponad 2 litrami zimnej wody. Wstaw garnek na gaz.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

5. W międzyczasie, gdy woda się grzeje przygotuj czosnek, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

6. Gdy woda się zagotuje zmniejsz gaz pod garnkiem, dodaj 1 łyżeczkę soli oraz czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotuj buraki 30 minut. Po tym czasie spróbuj wywaru – jeżeli zbyt mocno czuć go marchewką, albo pietruszką lub selerem wyjmij je. Jeżeli dominują buraki to jest ok, jeżeli chcesz otrzymać mocniejszy smak dodaj np. 2-3 łyżki suszonych buraków (łatwo dostępne w sklepach – wybierz te bez żadnych dodatków). Dopraw w razie konieczności. Z warzywami lub bez gotuj  wywar jeszcze 15 minut, aż buraki będą miękkie.

UWAGA: Dodanie suszonych buraków wzmocnia słodki smak wywaru, dzięki czemu kontrast z kwaśnym zakwasem powinien być zrównoważony właściwie.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

7. Gdy buraki są miękkie, a wywar gotowy odcedź go i przelej przez gazę, aby był klarowny. Następnie wlej uzyskany wywar z powrotem do garnka.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

8. Do wywaru wlej zakwas buraczany – oczywiście domowy i tylko domowy – jako go zrobić? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>. Proporcji Ci nie podam dokładnych, bo każdy lubi nieco mniej lub bardziej kwaśny barszcz, mniej lub bardziej słodki. Ja na 1 litr wywaru buraczanego użyłem 500 ml zakwasu – barszcz był dość kwaśny, taki jak lubię. Ale uwaga: zakwasu dolewaj po trochu, aby utrafić swój ulubiony smak barszczu.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

9. Zagotuj barszcz na wolnym ogniu, ale nie doprowadź do jego wrzenia, bo w takim wypadku barszcz straci kolor. Po prostu zgaś gaz pod garnkiem na minutkę przed zawrzeniem barszczu.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

10. No i co powiesz na szklaneczkę gorącego barszczu czerwonego na zakwasie domowym w chłodny, jesienny albo zimowy dzień?

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym

 

11. Barszcz czerwony na zakwasie w domu przyrządzonym możesz również podać z takimi dodatkami, jakie Ci się tylko zamarzą. Na przykład z krokietami.

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE domowym


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *