BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

Barszcz czerwony na wędzonce to klasyka, wręcz ikona polskiej kuchni. Idealny do picia solo, świetny z kapuśniaczkiem, krokietem, czy też uszkami. Doskonale rozgrzewający w chłodne dni, leczniczy w „te dni” i jest bardzo zdrowy. W dobie sprzedawanych nam dzisiaj mięs i wędlin niezbyt wysokiej jakości szczególnie do przygotowania barszczu konieczne jest dokładne przyjrzenie się wędzonce. Może to być surowy, wędzony boczek, wędzone żeberka itp., warunek wszakże jeden, czyli wysoka jakość. Żadnych „sklepowców”, żadnych pakowanych w folię, żadnych z przecen. Wędzonka MUSI być najlepiej z domowego wędzenia albo od małego producenta. W ostateczności z małego sklepu od sprzedawcy, któremu ufasz, u którego kupujesz mięso i wędliny od jakiegoś czasu.

Barszcz czerwony na wędzonce to kwintesencja smaku wędzonki, dlatego nie ma tutaj miejsca na przemysłowe pseudo wędliny. Kwintesencją gotowania barszczu jest idealne utrafienie w smak, czyli by kuchenne lawirowanie między wędzonym, słodkim i kwaśnym smakiem połączyć w swój ulubiony smak. Dlatego nie licz na to, że znajdziesz tutaj dokładne ilości co i czego dodać. Mój przepis traktuj jako preludium do Twojego idealnego barszczu czerwonego na wędzonce.


BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE

SKŁADNIKI:

  • wędzonka o wadze około 500 gramów;
  • małe opakowanie suszonych buraków;
  • 10 ząbków czosnku;
  • sól, pieprz ziarnisty;
  • 500 ml zakwasu buraczanego;
  • listek laurowy, ziele angielskie (opcja);

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów surowego, wędzonego boczku lub żeberek wędzonych. Tak, jak pisałem we wstępie wędzonka musi być sprawdzonego pochodzenia – ma to WIELKIE znaczenie, w końcu wywar z niej będzie bazą Twojego barszczu. Ja polecam mięso i wędliny od Gawora z podkrakowskich Podstolic (więcej informacji znajdziesz <<TUTAJ>>.)

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

2. Wędzonkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie włóż do niedużego garnka i zalej zimną wodą. Ja dodałem jeszcze skórę z wędzonego, surowego boczku dla podkreślenia smaku.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

3. Gotuj wędzonkę na wolnym ogniu przez około 45 minut – czas gotowania zależy oczywiście  od wielkości wędzonki. Na tym etapie nie dodaję żadnych przypraw.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

4. W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzuć pół małego opakowania suszonych buraków. To moje niedawne odkrycie – znakomicie zastępują surowe buraki, a dzięki ich zastosowaniu nie ma konieczności obierania i długiego gotowania buraków. Oczywiście użyj suszonych buraków bez żadnych dodatków w postaci soli, glutaminianu itp.. Gotuj suszone buraki około 20 minut na wolnym ogniu.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

5. Przygotuj przyprawy do barszczu; około 10 ząbków czosnku i 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnkach to baza. Możesz przygotować również listek laurowy i trochę ziela angielskiego.

UWAGA: Barszcz czerwony musi mieć charakter, dlatego nie żałuj pieprzu i czosnku.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

6. Gdu wędzonka jest już miękka wyjmij ją z wywaru i włóż pod bieżącą, zimną wodę na kilka minut. Następnie przestudź, owiń w papier śniadaniowy i włóż do lodówki. Będzie idealna do chleba lub podawana z chrzanem. Wywar pozostaw w garnku na gazie; powinien mieć znakomity, wędzony posmak, ale nie powinien być zbyt słony – jeśli tak jest oznacza to, że Twoja wędzonka była dobrej, wysokiej jakości.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

7. Gdy wywar się zagotuje wrzuć grubo przesiekany czosnek, zmiażdżony w moździerzu pieprz i ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj około 10 minut.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

8. Wywar z przegotowanych, suszonych buraków przecedź przez sitko i odstaw na chwile na bok.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

9. Gotujący się z przyprawami wywar mięsny odcedź (nie musisz tego robić – pozostaw je, jeśli wolisz), a następnie wlej do niego wywar z suszonych buraków. Ten ostatni jest bardzo słodki od naturalnej słodyczy buraków; na tym etapie zatem Twój barszcz będzie dymny, ale wyraźnie słodki.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

10. Aby przełamać zbytnią słodycz barszczu i poprawić jego smak smak wlej do niego zakwas buraczany. Tyle, by uzyskać pożądany przez Ciebie smak. Pamiętaj, że właściwie każdy z nas woli nieco inny barszcz, od mocno słodkiego po wyraźnie kwaśny.

UWAGA: Jak zrobić najlepszy, domowy zakwas dowiesz się <<TUTAJ>>.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce

 

11. Dopraw ostatecznie barszcz do smaku i zagrzej, ale tak, by nie zawrzał, bo straci swój piękny kolor.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce


BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE

Podawaj solo, z krokietami, z pasztecikiem, z kapuśniaczkiem, z uszkami i z czym tylko dusza zapragnie.

BARSZCZ CZERWONY na wędzonce


4 thoughts on “BARSZCZ CZERWONY na wędzonce”

  1. Nie rozumiem – po co myć wędzonkę? Co takiego można z niej zmyć? Ziemię? Pióra? Przecież nie bakterie pod zimną wodą…

  2. cieszę się, że smakuje – pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania również innych przepisów 😉

  3. Właśnie go zrobiłam, tyle, że zamiast buraków suszonych dałam koncentrat buraczany. Rewelacja, szybko i smacznie. Dziękuję za ten przepis, jest godny polecenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *