Barszcz czerwony błyskawiczny jest niezłym sposobem na obiad w środku tygodnia. Czasem trzeba ugotować coś błyskawicznego, za to smacznego i pożywnego. Zamiast iść na łatwiznę i kupować „gotowca” można nabyć kilka tanich produktów i przygotować coś wyjątkowego np. właśnie mój barszcz czerwony błyskawiczny.  Buraki trzeba zwykle dość długo gotować, co kłóci się z ideą szybkiego dania. Ale jest na to rada – można kupić buraki ugotowane, takie pakowane próżniowo. Są soczyste, smaczne, słodziutkie i bez żadnych zbędnych, niezdrowych dodatków. Reszta składników jest banalna i uznaniowa.

 

BARSZCZ CZERWONY BŁYSKAWICZNY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów ugotowanych buraków;
  • 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki;
  • 1,5 litra wywaru warzywnego;
  • połowa cebuli;
  • połowa bulwy kopru włoskiego;
  • 1 mała marchewka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 duże pomidory;
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej 18 % śmietany;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wyjmij buraki z opakowania i zetrzyj je do miski na grubych oczkach tarki.

 

2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju – wrzuć połowę drobno pokrojonej w kostkę cebuli i tyleż samo posiekanej drobno bulwy kopru włoskiego. Smaż 3 minuty, a następnie dodaj startą na grubych oczkach tarki jedną marchewkę.

 

3. Dodaj obrane i zmiażdżone 2 ząbki czosnku.

 

4. Zetrzyj na patelnię na grubych oczkach tarki 3 spore pomidory. Smaż wszystko 2 minuty.

 

5. Dodaj starte na grubych oczkach tarki buraki. Smaż kolejne dwie minuty.

 

6. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, gęstej 18 % śmietany. Zamieszaj.

 

7. Dodaj 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki. Zamieszaj wszystko i smaż 2 minuty, aż fasolka się zagrzeje.

 

8. Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej do niego wywaru warzywnego (nie przeskoczysz – trzeba mieć przygotowany wcześniej i zamrożony). Wywaru dolej tyle, aby konsystencja zupy była właściwa dla Ciebie (około 1,5 litra). Gotuj 2 minuty – dopraw solą i pieprzem. Ponieważ buraki marchewka dadzą dość sporą słodycz w tym momencie dodaj nieco soku z cytryny, aby smak zrównoważyć.

 

9. Wlej zupę do misek, skrop niewielką ilością jogurtu i posyp posiekanym szczypiorkiem. Barszcz czerwony błyskawiczny gotowy do podania na stół.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *