bami goreng makaron po indonezyjsku

Bami goreng brzmi tajemniczo. Ale pod tajemniczą nazwą kryje się po prostu makaron smażony po indonezyjsku. Nie byłem w Indonezji, więc nie wiem, jak to danie smakuje właśnie tam, ale często bywam w Holandii, gdzie „lokalsi” zajadają się nim na co dzień. Wiadomo bowiem, że gusta kulinarne Holendrów pozostają pod silnym wpływem ich byłych kolonii, w tym tej największej, czyli Indonezji (stolica Indonezji Jakarta założona została przez Holendrów).

Gdy Holendrzy utracili w 1949 roku Indonezję tamtejsza ludność w poszukiwaniu lepszego życia przybyła stadnie do Holandii, przywożąc swoje dania i zwyczaje kulinarne. Odmian Bami Goreng jest wiele; najprostszym jest makaron z jajkiem, porem i szynką, ale zwykle takie Bami stanowi bazę do takiego bardziej „wypasionego”, gdzie dodaje się jeszcze np. krewetki, kurczaka itp.

 

BAMI GORENG

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu chińskiego pszennego (chow mein);
  • 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
  • 300 gramów warzyw (u mnie mrożona mieszanka chińska);
  • 100 gramów  gotowanej szynki;
  • 1 duża cebula;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • pęczek dymki;
  • dwa jajka;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;
  • ostry sos azjatycki;
  • mix przypraw (mielonych kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chilli, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, mięso kurczaka pokrój w dość drobną kostkę, a szynkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę.

 

3. Jajka roztrzep dokładnie w misce; otrzymaną masę jajeczną lekko posól i wlej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż omleta z dwóch stron.

 

4. Usmażonego omleta odłóż do przestygnięcia; umyj dymkę oraz posól i przypraw kurczaka. Ja użyłem przywiezionej z Holandii specjalnej do tego dania mieszanki przypraw. Jeśli jej nie masz użyj kombinacji mielonych kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chilli, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej.

 

5. Kurczaka dokładnie obtocz w przyprawach. Posiekaj drobno dymkę, a omleta posiekaj w cienkie paseczki.

 

6. Makaron chiński ugotuj według wskazówek na opakowaniu, a następnie przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.

 

7. Przystąp do finalizacji dania. Użyj metody smażenia nazywanej w Azji „stir fry” – to szybkie i krótkie smażenie na bardzo dużym ogniu. A zatem rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju arachidowego lub oleju roślinnego. Wrzuć cebulę, podsmaż ją krótko i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż wszystko 30 sekund ciągle mieszając.

 

8. Wrzuć kurczaka i smaż go często mieszając przez około 3 minuty. Nie skręcaj gazu; jeżeli kurczak smaży się za mocno podnoś woka i podrzucaj mięso wprawnym ruchem, a następnie znowu kładź patelnię na gaz.

 

9. Do woka wrzuć 300 gramów warzyw; możesz użyć swoich ulubionych, ale mrożona mieszanka chińska jest bardzo dobra. Ja użyłem właśnie jej. Smaż warzywa z kurczakiem około 2 minut.

 

10. W międzyczasie do makaronu dodaj posiekane dymkę, szynkę oraz paseczki omleta. Wymieszaj delikatnie wszystko.

 

11. Przypraw danie na patelni ostrym sosem sriracha lub innym ulubionym.

 

12. Dolej pół szklanki wrzącej wody lub wywaru drobiowego wymieszanego z łyżką sosu sojowego i łyżeczką sosu rybnego. W oryginale dodaje się również nieco słodkiego sosu sojowego kecap manis.

UWAGA: Kecap manis świetnie doprawi to danie, nie wahaj się go użyć, jeżeli nim dysponujesz.

 

13. Do woka wrzuć makaron wymieszany z szynką, omletem i dymką. Zamieszaj całość.

 

14. Zdejmij woka z ognia; makaron jest gotowy, ale to jeszcze ostatnia chwila, aby w miarę potrzeby jeszcze go czymś doprawić (przyprawy, sos sojowy…).

 

15. Bami goreng podawaj od razu, choć i na zimno to danie smakuje wspaniale.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “BAMI GORENG makaron po indonezyjsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *