Bakłażan zapiekany z serem

Drukuj przepis

Bakłażan zapiekany z serem jest kwintesencją smaku nie tylko lata. Bakłażana można kupić niemal przez cały rok, by cieszyć się jego smakim. Jedak to właśnie w sezonie letnim jest najtańszy i najsmaczniejszy, Wypełnić go możesz, czym tylko zapragniesz. W tym przepisie proponuję nadzienie serowe. Tak naprawdę od Ciebie zależy, jakie to będą sery. Improwizuj, wymieniaj składniki, próbuj . Aż znajdziesz rozwiązanie idealne dla Ciebie. W moim przypadku jest to kreteński ser grawiera i feta.

 

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany;
  • kawałek sera feta;
  • kawałek twardego sera np. grawiera, gruyere, cheddar;
  • 1 duży pomidor;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • mały kawałek czerwonej papryki (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Bakłażana przekrój na połowę wzdłuż, a następnie ponacinaj wewnątrz „na krzyż”.

 

3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie połóż bakłażany wewnętrzną stroną na patelnię. Smaż kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Zdejmij bakłażany z patelni i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 20 minut, aż miąższ zmięknie.

 

4. Podczas, gdy bakłażany się pieką zetrzyj na grubych oczkach tarki fetę oraz twardy ser.

 

5. Czerwona papryka znalazła się w tym daniu tylko dlatego, że miałem jej nadmiar. Ty zdecyduj, czy również ją dodasz do farszu, czy po prostu pominiesz ją.

 

6. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń pestki, a resztę pokrój w drobna kostkę.

 

7. Wyjmij upieczonego bakłażana z piekarnika. Wymieszaj starte sery i paprykę, pomidora posól i popieprz.

 

8. Małą łyżeczką usuń miąższ bakłażana – umieść go w głębokim talerzu. Skórkę pozostaw nietkniętą.

 

9. Do miąższu bakłażana dodaj starte sery z papryką.

 

10. Wymieszaj dokładnie farsz. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

 

11. Wypełnij skórki bakłażana farszem serowym.

 

12. Wypełnione farszem bakłażany ułóż na blasze posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 10 stopni na około 10 minut.

 

13. Podczas, gdy bakłażany się zapiekają pomidory posól, popierz i polej oliwą extra vergine.

 

14. Bakłażan zapiekany z serem najlepiej smakuje podany z sałatką z pomidora rozłożoną na wierzchu tuż po zapieczeniu.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz