bakłażan zapiekany z serem

Bakłażan zapiekany z serem jest kwintesencją smaku nie tylko lata. Bakłażana można kupić niemal przez cały rok, by cieszyć się jego smakim. Jedak to właśnie w sezonie letnim jest najtańszy i najsmaczniejszy, Wypełnić go możesz, czym tylko zapragniesz. W tym przepisie proponuję nadzienie serowe. Tak naprawdę od Ciebie zależy, jakie to będą sery. Improwizuj, wymieniaj składniki, próbuj. Aż znajdziesz rozwiązanie idealne dla Ciebie. W moim przypadku jest to kreteński ser grawiera i feta.

 

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany;
  • kawałek sera feta;
  • kawałek twardego sera np. grawiera, gruyere, cheddar;
  • 1 duży pomidor;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • mały kawałek czerwonej papryki (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

2. Bakłażana przekrój na połowę wzdłuż, a następnie ponacinaj wewnątrz „na krzyż”.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie połóż bakłażany wewnętrzną stroną na patelnię. Smaż kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Zdejmij bakłażany z patelni i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 20 minut, aż miąższ zmięknie.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

4. Podczas, gdy bakłażany się pieką zetrzyj na grubych oczkach tarki fetę oraz twardy ser.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

5. Czerwona papryka znalazła się w tym daniu tylko dlatego, że miałem jej nadmiar. Ty zdecyduj, czy również ją dodasz do farszu, czy po prostu pominiesz ją.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

6. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń pestki, a resztę pokrój w drobna kostkę.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

7. Wyjmij upieczonego bakłażana z piekarnika. Wymieszaj starte sery i paprykę, pomidora posól i popieprz.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

8. Małą łyżeczką usuń miąższ bakłażana – umieść go w głębokim talerzu. Skórkę pozostaw nietkniętą.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

9. Do miąższu bakłażana dodaj starte sery z papryką.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

10. Wymieszaj dokładnie farsz. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

11. Wypełnij skórki bakłażana farszem serowym.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

12. Wypełnione farszem bakłażany ułóż na blasze posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 10 stopni na około 10 minut.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

13. Podczas, gdy bakłażany się zapiekają pomidory posól, popierz i polej oliwą extra vergine.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

 

14. Bakłażan zapiekany z serem najlepiej smakuje podany z sałatką z pomidora rozłożoną na wierzchu tuż po zapieczeniu.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY z serem

Spróbuj BAKŁAŻANA zapiekanego inaczej <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *