bakłażan zapiekany z oscypkiem

Bakłażan zapiekany z oscypkiem doskonale przyjmuje słonawy smak oscypka, a pomidory i bazylia dopełniają ekstazy dla podniebienia. Miałem użyć włoskiej wędzonej scamorzy, ale na szczęście przypomniałem sobie, że przecież nasz oscypek nie dość, że nie jest gorszy, to moim zdaniem jego smak bije „na głowę” większość serów w całej Europie. Bakłażan doskonale przyjmuje słonawy smak oscypka, a pomidory i bazylia dopełniają ekstazy dla podniebienia. Oczywiście poza sezonem „oscypkowym” użyj innego serka górskie, np. redykołki, czy gółki lub pucoka… W ostateczności użyj swojego ulubionego sera, który dobrze się zapiecze.

 

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z OSCYPKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 duży bakłażan;
  • 1 oscypek;
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sporego bakłażana pokrój w około półcentymetrowe plastry. Plastry bakłażana posól i odłóż na około 30 minut na durszlak albo na kratkę, aby odciekła z nich woda z goryczką.

 

2. Po tym czasie delikatnie opłucz plastry bakłażana, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi i smaż z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy. Podczas smażenia nie dolewaj oliwy, ponieważ ile jej nie wlejesz bakłażan „wypiję ją” całą i będzie zbyt tłusty. Nadmiar tłuszczu ze smażenia odsącz na ręczniku papierowym.

 

3. Zetrzyj około 100 gramów oscypka (więcej o OSCYPKU dowiesz się <<TUTAJ>>). Jeżeli wolisz użyj innego sera, ale takiego, który świetnie się rozpiecze i zapiecze. Może to być nawet dobrej jakości ser feta, który co prawda nie rozpieka się, ale podczas obróbki cieplnej nabiera wyjątkowego smaku.

 

4. Wyjmij blachę z piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na niej plastry bakłażana i posyp je świeżo zmielonym pieprzem.

 

5. Pokrój według uznania trochę pomidorków koktajlowych, posiekaj kilkanaście listków świeżej bazylii.

 

6. Pokrojone pomidorki rozłóż pomidory na plastrach bakłażana.

 

7. Na pomidorkach rozłóż posiekaną bazylię w ilości według uznania – to Twoje danie i to Ty decydujesz, jaki smak przybierze na końcu…

 

8. Całość posyp startym oscypkiem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

9. Bakłażana wyjmij z piekarnika i pozostaw na 1-2 minuty, aż ser nieco się „zwiąże”. Po tym czasie bakłażan zapiekany z oscypkiem jest idealny do konsumpcji. Bakłażan zapiekany z oscypkiem, pomidorkami, serem i bazylią… Lubię to. Bardzo to lubię.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *