Bakłażan zapiekany z fetą z pomidorami

Przekrojony wzdłuż na połowę bakłażan pieczony, a następnie po obłożeniu serem feta i aromatycznym sosem pomidorowym i krótko zapiekany.

Bakłażan zapiekany z fetą to przystawka albo nawet danie główne. Kolejny dowód na to, że bakłażan to doskonałe warzywo, jest smaczny, tylko wymaga nieco inwencji i wysiłku. Ale tylko troszeczkę. Użyj bakłażanów takich malutkich albo tradycyjnych, większych. Sos pomidorowy najlepiej jest zrobić samemu, ale jeśli użyjesz np. pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki to świat się nie zawali. Oczywiście pod warunkiem, że doprawisz ją tak, jak w moim przepisie.

Składniki

3 małe bakłażany;
około 100 gramów sera feta;
kilka soczystych, dojrzałych pomidorów;
2 łyżeczki miodu;
1 mały ząbek czosnku;
pół szklanki oliwy extra vergine;
sól;

Przepis na bakłażan zapiekany z fetą

Bakłażany przekrój wzdłuż na połowę; środki posól i pozostaw na kratce na 30 minut, aby bakłażan stracił goryczkę.

Przygotuj sos pomidorowy (poznaj 9 powodów dla których warto jeść pomidory) . Pomidory dobrze umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki do miski (skórki wyrzuć). Starte pomidory przełóż do garnka; gotuj na dość dużym ogniu około 15 minut, aby część wody odparowała. Dodaj wtedy 2 łyżeczki miodu, zmiażdżony ząbek czosnku a także nieco soli. Duś sos już na mniejszym ogniu około 30 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje. Na koniec wlej do sosu 2 łyżki oliwy extra vergine, dopraw do smaku i duś jeszcze 5 minut. Wyłącz gaz i odstaw sos na bok.

Bakłażany dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Środki każdej połówki bakłażana ponacinaj na krzyż. Na patelnię wlej trochę oliwy, zagrzej ją i rozłóż bakłażany skórką do góry.

Gdy bakłażany dobrze się przyrumienią odwróć je na drugą stronę i smaż, aż skórka również się zrumieni. Następnie osusz bakłażany z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. W naczyniu żaroodpornym rozłóż bakłażany środkiem do góry.

Bakłażan zapiekany z fetą sposób podania

Na każdą połówkę bakłażana nakładaj pokruszoną drobno fetę (ilość zależy od Ciebie, ale raczej jej nie żałuj). Na wierzchu rozłóż przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Całość posyp suszonym oregano. Bakłażan zapiekany z fetą piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż środki bakłażanów będą miękkie (powinny mieć konsystencję pasty pod naciskiem widelca). Przed podaniem każdy Kreteńczyk dodatkowo polał by jeszcze sporą ilością oliwy.


Wypróbuj również bakłażan z mięsem zapiekany pod beszamelem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *