Bakłażan pieczony z ciągnącą się mozzarellą to wyborne danie. Ci, którzy za bakłażanem nie przepadają powinni je wypróbować, by przekonać się, że bakłażan smakuje wyśmienicie, trzeba jedynie właściwie go przyrządzić. A jak już złapiecie bakcyla bakłażanowego stanie się w Waszej kuchni nieodzownym dodatkiem do wielu dań, bo ilość sposobów, na jakie można go przygotować jest chyba nieograniczona. Na początek proponuję Wam jednak „mojego” bakłażana – na włoską modłę. Banalny w przygotowaniu, składniki ogólnodostępne przez cały rok.

W tym przypadku smak bakłażana uwypukla „zasypka” z czosnku, oliwy, natki pietruszki i czerstwego chleba. Oczywiście najlepiej smakować będzie to danie, gdy sezon na dojrzałe, pyszne bakłażany jest w pełni. Poza sezonem bakłażan jednak rownież daje radę. To nie pomidor, który wymaga dużej ilości słońca, by móc cieszyć się pełnią jego smaku. Bakłażan smakuje dobrze przez cały rok.

 

BAKŁAŻAN PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany;
  • 1 kulka mozzarelli;
  • kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja);
  • czerwona papryczka chilli;
  • garść świeżych liści bazylii;
  • oliwa extra vergine;
  • 2 ząbki czosnku;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miseczki wlej 3-4 łyżki oliwy extra vergine i wgnieć dwa obrane ząbki czosnku.

 

2. Dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki oraz drobno pokruszone okruchy czerstwego pieczywa lub bułki tartej. Ja wykorzystałem japońską wersję bułki tartej panko, ponieważ jest delikatniejsza, a poza tym akurat miałem jej trochę w swojej kuchni. Całość posól, popieprz, wymieszaj i odłóż na bok.

 

3. Dwa średnie bakłażany przekrój wzdłuż i ponacinaj w środku, jak na zdjęciu.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż bakłażany układając je ich wewnętrzną stroną na patelni. Smaż krótko, aby bakłażan nie nasiąknął zbytnio tłuszczem.

 

5. Zrumienione bakłażany wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

 

6. Wnętrza bakłażanów wypełnij przygotowaną wcześniej zasypką. Wstaw blachę z bakłażanami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

 

7. Mozzarellę pokrój w plastry albo porwij na małe kawałki, drobno posiekaj papryczkę chili i przygotuj małe listki świeżej bazylii.

 

8. Wyjmij bakłażany z piekarnika – rozłóż na nich mozzarellę oraz chili. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż mozzarella się stopi.

 

9. Bakłażan pieczony z mozzarellą podawaj od razu udekorowany listkami bazylii.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *