Bakłażan duszony z pomidorami jest jednym z popularniejszych dań na greckiej Krecie – wyspie słońca i wspaniałego, zdrowego jedzenia. Jak zdecydowana większość dań kreteńskich i to jest nad wyraz proste, a smak wywodzi się z zastosowanych najwyższej jakości składników, nie zaś z przypraw, czy marynat. To danie oparte na soczystych warzywach, które dojrzewały na kreteńskim słońcu, a owiewane naprzemian były morską bryzą i górskim powietrzem. Brzmi może trochę infantylnie, ale powiem Wam, że tak smacznych warzyw i owoców, jak na Krecie to nie jadłem nigdzie na świecie. Późnym latem, gdy i u nas pomidory i bakłażany są bardzo dojrzałe, soczyste to danie wyjdzie równie pysznie, więc warto spróbować.

 

BAKŁAŻAN DUSZONY

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe bakłażany;
  • 2-3 duże, bardzo dojrzałe pomidory (lima, gargamel);
  • 1 czerwona cebula;
  • suszone oregano;
  • świeży tymianek;
  • 2 garści makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do garnka wlej oliwę – dość sporo, aby dobrze pokryła dno. Kreteńską miarą ilości dodawania oliwy do każdego dania jest … pół szklanki 😉 Oliwę podgrzej do średniej temperatury.

 

3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na nagrzaną oliwę. Smaż chwilę na średnim ogniu.

 

4. Bakłażana umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w dość grubą kostkę. Zbyt drobne kawałki rozpadną się podczas duszenia, za duże zaś będzie się niewygodnie jadło…

 

5. Pokrojonego bakłażana wrzuć do garnka z przesmażoną cebulą. Zamieszaj i smaż całość dalej.

 

6. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie przelej dobrze zimną wodą – obierz ze skórek. Pokrój pomidory w drobną kostkę.

 

7. Pokrojone pomidory wrzuć do garnka z bakłażanem. Zamieszaj delikatnie całość.

 

8. Warzywa w garnku posól i wrzuć do nich kilka gałązek tymianku.

 

9. Całość zalej wrzątkiem tak, aby ledwie przykrył warzywa.

 

10. Jak to bywa w kuchni kreteńskiej… bez suszonego oregano się nie obejdzie.

 

11. Dopraw zatem danie suszonym oregano według własnego uznania. To dość intensywna przyprawa, więc dodawaj ją z rozwagą.

 

11. Bakłażan duszony z pomidorami powinien być dosyć miękki już po około 20 minutach duszenia (od momentu dolania wody).

 

12. Wsyp do garnka z warzywami mniej więcej dwie garści makaronu orzo. Nie wiem dokładnie, ile – musisz to zrobić „na wyczucie”. Istotą tego dania jest, by płynu w garnku w momencie wrzucania makaronu było na tyle, by dał radę się w nim ugotować do miękkości. Uważaj jednak, gdyż danie ma być dosyć gęste, ale nie może stać w nim łyżka. To trzeba po prostu wyczuć.

UWAGA: Makaron orzo bardzo pęcznieje podczas gotowania.

 

13. Na koniec bakłażan duszony z pomidorami dopraw jeszcze solą (jeżeli potrzeba), posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki.

 

14. Bakłażan duszony z pomidorami smakuje nawet zażartym mięsożercom, którzy z zaskoczeniem stwierdzają, że danie jest niezwykle smaczne i ma głęboki smak.

Lubisz bakłażana? Wypróbuj BAKŁAŻANA ZAPIEKANEGO Z FETĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “BAKŁAŻAN DUSZONY z pomidorami z Krety”

  1. jeżeli jeszcze nie przejrzałaś moich podróży kulinarnych to zachęcam – jest tam kilka relacji z Krety 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *