bajgiel czy obwarzanek
Bajgiel czy obwarzanek – oto jest pytanie? Niewiele osób wie, że bijące rekordy popularności w USA, a szczególnie w Nowym Jorku BAJGLE mają swój pierwowzór w krakowskich OBWARZANKACH. Te ostatnie pojawiły się w Krakowie już w XIV wieku, by na początku wieku XX przywędrować wraz z imigrantami do Ameryki.

BAJGIEL CZY OBWARZANEK

Oba mają kształt pierścienia i oba wyrabia się identycznie. Ciasto zagniata się z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu i drożdży i pozostawia do wyrośnięcia. W przypadku obwarzanków wyrośnięte ciasto dzieli się na małe kawałki, z których formuje się wałeczki, jak do klusek leniwych. Wałeczki przeplata się zwykle po 3 sztuki, jak dziewczęce warkocze i formuje pierścień. W przypadku bajgli tę procedurę się pomija. Gotowe pierścienie po krótkim ponownym wyrastaniu wrzuca się na wrzątek na minutę, by je OBWARZYĆ. Następnie obwarzanki, bądź bajgle piecze się.

OBA PYSZNE

Reasumując… Różnice pomiędzy nimi? Niewielkie, by rzec wręcz prawie żadne: bajgle to okrągłe i gładkie pierścienie, obwarzanki zaś są plecione, jak dziewczęce warkocze. Obwarzanki zajada się solo, podczas gdy bajgle wypełnia na tysiąc sposobów, jak kanapki. Jeżeli będziecie kiedyś w Nowym Jorku koniecznie ich spróbujcie – na przykład <<<<TUTAJ>>>>.
A tak na marginesie…nigdy, przenigdy nie nazywajcie krakowskiego obwarzanka z warszawska preclem… Podobnie, jak Stare Miasto Starówką – bo tej w Krakowie nie ma…
bajgiel czy obwarzanek
Świeżutki bajgiel wypełniony ulubionymi dodatkami – posiłek idealny

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *