BABKA PIASKOWA z kakao

Babka piaskowa z kakao często uważana jest za „ciasto zastępcze”, które nie nadaje się na specjalne okazje. Ja jednak nie mogę zgodzić się z osobami, które tak twierdzą. Rzeczywiście może nie jest to wypiek doskonały, ani efektowny, ale znakomicie zaspokaja chęć na coś słodkiego np. w niedzielny poranek, albo jako słodki, delikatny dodatek do popołudniowej kawy. Babka piaskowa z kakao to ciasto proste, bez fajerwerków. Jeżeli tak do tego podejdziecie na pewno Was nie rozczaruje.

 

BABKA PIASKOWA Z KAKAO

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 225 gramów masła;
  • 180 gramów cukru;
  • 4 wiejskie jajka;
  • wanilia;
  • mleko;
  • kakao;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów mąki pszennej, 200 gramów mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 225 gramów miękkiego masła, 180 gramów cukru, 4 jajka, wanilia, pół szklanki mleka,  dwie kopiate łyżki kakao.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

2. Do dużej miski przesiej obie mąki i dodaj proszek do pieczenia. Jajka wbij do osobnej miski, odmierz cukier, posiekaj miękkie masło na małe kawałki.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

3. Do miski malaksera wrzuć miękkie masło, wsyp cukier i miksuj razem około 3 minut.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

4. Cały czas miksując składniki wrzucaj do malaksera pojedynczo jajka po każdym robiąc krótki odstęp czasowy.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

5. Dodaj łyżeczkę pasty waniliowej, cukru waniliowego lub wanilii w czystej postaci. Cały czas miksuj masę.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

6. Do miksowanej masy dodawaj na zmianę mąkę i mleko tak, aby masa gęstniała, ale dało się ją mieszać. Miksuj, aż składniki połączą się i powstanie gęsta masa.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

7. Keksówkę o wymiarach 30×11 wysmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułka tartą. Połowę masy z miski malaksera przelej do keksówki. Do drugiej połowy dodaj kakao i wymieszaj delikatnie.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

8. Masę z kakao wlej do keksówki. Nożem zamieszaj delikatnie obie masy, aby lekko się przemieszały. Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

9. Gdy ciasto jest upieczone (zrób test tzw. „suchego patyczka”) wyjmij je i pozostaw do przestygnięcia – babka piaskowa z kakao musi odpocząć.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

10. Letnie ciasto obsyp obficie cukrem pudrem.

BABKA PIASKOWA z kakao

 

11. Babka piaskowa z kakao świetnie smakuje z herbatą lub kawą.

BABKA PIASKOWA z kakao

A może jednak BABKA DROŻDŻOWA? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *