Babka drożdżowa na Wielkanoc być musi. Obowiązkowo. Ale jest tak pyszna, że właściwie można, a nawet trzeba ją jeść przez cały rok. A jeżeli  babka drożdżowa sama w sobie nie jest dla Was intrygująca, to przygotowane na podstawie tego przepisu ciasto drożdżowe może służyć jako baza do naprawdę wielu innych kulinarnych smakowitości. Przepis na babkę drożdżową jest dość standardowy, ale podaję dokładne ilości składników i sugeruję się ich trzymać, bo… ciasto na tę babkę wyrabia za nas maszyna do pieczenia chleba. Przygotowanie babki drożdżowej nigdy nie było prostsze; przepis testowałem kilkakrotnie i zawsze  sprawdzał się znakomicie.

 

BABKA DROŻDŻOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 15 gramów suchych drożdży;
  • 3 jajka;
  • 170 ml mleka;
  • 150 gramów cukru;
  • 125 gramów masła;
  • 2 cytryny;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1-2 laski waniliowe;
  • garść bakalii (żurawina, rodzynki itp);
  • 200 gramów cukru pudru (na lukier);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do małej miseczki wlej podgrzane, letnie mleko i szybko mieszając rozpuść w nim drożdże. Miseczkę przykryj czystą ścierką i odstaw na 30 minut, aż drożdże zaczną pracować.

 

3. W małym rondelku rozpuść masło, a następnie pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Wbij do osobnej miseczki dwa żółtka i jedno jajko.

 

5. Cytrynę sparz, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij z niej sok. Sok przelej do miski i włóż do niego ulubione bakalie (rodzynki, żurawina itp), aby nasiąkły i zmiękły.

 

6. Do formy z maszyny do pieczenia chleba wkładaj po kolei (kolejność jest bardzo ważna): roztopione masło, jajka, łyżeczkę pasty waniliowej, otartą skórkę z cytryny, mąkę, cukier, rozczyn. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba nie ma rady – musisz zagnieść ciasto własnoręcznie.

 

7. Wstaw formę do maszyny i uruchom program do wyrabiania i wyrastania ciasta. W mojej maszynie taki program trwa około półtorej godziny. Po zakończeniu programu ciasto powinno być wspaniale wyrośnięte – już widać, że babka drożdżowa będzie pyszna.

UWAGA: Jeżeli nie zagniatasz ciasto ręcznie musisz je po zagnieceniu pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

 

8. Ciasto wyłóż z formy na blat; wgnieć w nie szybko namoczone bakalie.

 

9. Ciasto z bakaliami przełóż do natłuszczonej formy do wypiekania babek. Przykryj formę szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

 

10. Po tym czasie ciasto powinno być wspaniale puszyste i wyrośnięte.

 

11. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piecz 30-40 minut; czy ciasto jest upieczone sprawdzaj patyczkiem. Jeżeli ciasto będzie się piekło za długo będzie przesuszone. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

12. Wyjmij babkę z formy i odwróć ją; powinna być pięknie zrumieniona.

 

13. Przygotuj lukier; w tym celu wsyp do miski około 200 gramów cukru pudru i wlej 1-2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie rozmieszaj – lukier powinien być bardzo gęsty.

 

14. Przestudzoną babkę polewaj lukrem według własnego wzoru i uznania.

 

15. Babka drożdżowa to u mnie nieodłączny element Świąt Wielkanocnych.

 

16. Babka drożdżowa smakuje najlepiej, gdy jest świeża, a więc w dniu jej wypieku.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *