Babeczki sezamowe z tahiną i pomarańczami

Klasyczne babeczki sezamowe z naturalną tahiną oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Babeczki sezamowe są jednym z moich ulubionych dodatków do popołudniowej kawy. Przyrządza się je bardzo łatwo, a „wychodzą” i smakują zawsze dobrze. Jeśli wolisz babeczki sezamowe bardziej kruche użyj mąki krupczatki. Natomiast jeżeli chcesz, aby Twoje babeczki były puszyste użyj typowej mąki pszennej. Możesz również eksperymentować z proporcjami wody i soku oraz ilością sezamu. Tahina jednak jest obowiązkowa i nawet nie myśl o zastąpieniu jej jakimkolwiek innym tłuszczem.

Składniki

3/4 szklanki tahiny (pasta sezamowa);
3/4 szklanki cukru;
1 łyżeczka mielonego kardamonu;
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
1/2 szklanki wody;
1/2 szklanki soku pomarańczowego;
3 szklanki mąki pszennej typ 500;
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
szczypta soli;
1 łyżeczka ziaren sezamu;

Przepis na babeczki sezamowe z tahiną

Przygotuj mielony kardamon, niech będzie jak najświeższy, najlepiej prosto z nowo otwartego opakowania. Tylko taki nada niezapomnianego smaku babeczkom. Jeśli chodzi o wanilię możesz użyć cukru waniliowego, dodać laskę wanilii lub pastę waniliową, jeżeli masz możliwość zakupić takową. Jest droga, ale też wydajna i naprawdę mocno aromatyczna.

Przygotowujemy masę na babeczki sezamowe

Do miski malakser wlej tahinę i wsyp cukier. Miksuj na średnich obrotach, aby składniki połączyły się i powstała kremowa masa. Zmniejsz prędkość miksera do małej, a następnie dodaj kardamon i wanilię. Cały czas miksując składniki powoli dolewaj sok pomarańczowy. To chyba oczywiste, że najlepiej, jeśli jest to sok świeżo wyciśnięty. Następnie wlewaj powoli wodę i kontynuuj miksowanie, aż do otrzymania gładkiej i lepkiej masy.

Podczas gdy masa się miksuje przesiej do dużej miski mąkę, dosyp sól oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wsypuj niewielkimi partiami suche składniki do miksującej się masy. W wyniku powyższych działań powinna powstać jednolita, gęsta i bardzo smaczna masa.

Porada-> masa powinna smakować i pachnieć sezamem, kardamonem, wanilią i pomarańczą.

Formę do pieczenia babeczek wysmaruj porządnie oliwą. Do każdego otworu wlewaj przygotowaną masę sezamową. Na koniec posyp babeczki sezamowe ziarnami sezamu (fajnie, gdy będzie to sezam biały i czarny). Piecz babeczki sezamowe w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 25 – 30 minut, aż babeczki sezamowe ładnie się zrumienią.

Babeczki sezamowe z tahiną sposób podania

Wyjmij je z piekarnika, przełóż na kratkę i pozwól im przestygnąć. Zwróć uwagę, że dzięki użyciu dosyć sporej ilości oliwy wyjęcie babeczek z formy były bezproblemowe. Oczywiście, jeżeli użyjesz papilotek i tak nie będzie z tym problemu.

Możesz zapakować do pracy, do kina, na spotkanie, podać do kawy, czy poczęstować przyjaciół. Zasmakują każdemu. Wypróbuj mój lubiany przepis na ciasto jogurtowe z makiem. Zachwyca prostotą i smakiem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *