Drukuj przepis

Babeczki sezamowe z tahiną są jednym z moich ulubionych dodatków do popołudniowej kawy. Przyrządza się je bardzo łatwo, a „wychodzą” i smakują zawsze dobrze. Jeżeli wolisz babeczki sezamowe bardziej kruche użyj mąki krupczatki, natomiast jeżeli chcesz, aby Twoje babeczki były puszyste użyj typowej mąki pszennej . Możesz również eksperymentować z proporcjami wody i soku pomarańczowego oraz ilością ziaren sezamu. Tahina jednak jest obowiązkowa i nawet nie myśl o zastąpieniu jej jakimkolwiek innym tłuszczem.

 

SKŁADNIKI:

  • ¾ szklanki tahiny (pasta sezamowa);
  • ¾ szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu;
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • ½ szklanki wody;
  • ½ szklanki soku pomarańczowego;
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj mielony kardamon – niech będzie jak najświeższy, najlepiej prosto z nowo otwartego opakowania. Tylko taki nada niezapomnianego smaku babeczkom. Jeśli chodzi o wanilię możesz użyć cukru waniliowego, dodać laskę wanilii lub pastę waniliową, jeżeli masz możliwość zakupić takową. Jest wściekle droga, ale też jest wydajna i naprawdę mocno aromatyczna.

 

3. Wlej tahinę i wsyp cukier do miski malaksera. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki połączą się i powstanie w kremowa masa.

 

4. Zmniejsz prędkość miksera do małej, a następnie dodaj kardamon i wanilię.

 

5. Cały czas miksując składniki powoli dolewaj sok pomarańczowy. To chyba oczywiste, że najlepiej, jeżeli jest to sok świeżo wyciśnięty.

 

6. Następnie wlewaj powoli wodę i kontynuuj miksowanie, aż do otrzymania gładkiej i lepkiej masy.

 

7. Podczas, gdy masa się miksuje przesiej do dużej miski mąkę, dosyp sól oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj.

 

8. Wsypuj niewielkimi partiami suche składniki do miksującej się masy.

 

9. W wyniku powyższych działań powinna powstać jednolita, gęsta i bardzo smaczna masa. Powinna świetnie smakować sezamem, kardamonem, wanilią i pomarańczą 🙂

 

10. Formę do pieczenia babeczek wysmaruj porządnie oliwą.

 

11. Do każdego otworu wlewaj przygotowaną masę sezamową. Na koniec posyp babeczki sezamowe… ziarnami sezamu (fajnie, gdy będzie to sezam biały i czarny).

 

12. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 25 – 30 minut, aż babeczki sezamowe ładnie się zrumienią. Następnie wyjmij je z piekarnika, przełóż na kratkę i pozwól im przestygnąć. Zwróć uwagę, że dzięki użyciu dosyć sporej ilości oliwy wyjęcie babeczek z formy były bezproblemowe. Oczywiście, jeżeli użyjesz papilotek i tak nie będzie z tym problemu 😉

 

13. No co, nie są piękne? A jak spróbujesz przekonasz się, że smakują znakomicie 🙂

 

14. Babeczki sezamowe z tahiną możesz zapakować do pracy, do kina, na spotkanie, podać do kawy, czy poczęstować przyjaciół. Zasmakują każdemu 🙂

Wypróbuj moje ciasto jogurtowe z tahiną – przepis znajdziesz TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *