Babeczki na słono to super alternatywa, gdy masz dość pieczywa, zwykłych kanapek, czy też spędzania czasu na przygotowywaniu wymyślnych kanapek, których potem już nie masz ochoty i siły jeść. Przygotuj lepiej łatwe i pyszne babeczki. Wydaje mi się, że nawet laik kuchenny da sobie z nimi radę. Składniki do babeczek znajdują się w każdym polskim domu – to żółty ser, szynka i trochę „zielonego”. Oczywiście możesz wcześniej przygotować się do ich przyrządzenia – dzięki temu kupisz lepszy ser nadający się zapiekania, chudą szynkę – bo trudno wyobrazić sobie, by babeczki zawierały jakikolwiek tłuszcz zwierzęcy oraz „zieleninę”, jaką preferujesz. Niestety moje babeczki mają jedną wadę – znikają zbyt szybko.

 

BABECZKI NA SŁONO

SKŁADNIKI:

  • chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów;
  • 70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar);
  • 60 gramów masła;
  • 180 gramów mąki pszennej;
  • 125 ml mleka;
  • szczypiorek lub dymka;
  • 1-2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna będzie super);
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. W małym rondelku roztop masło, a następnie pozostaw je do przestygnięcia.

 

3. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę szynkę i ser. Szczypiorek lub dymkę posiekaj bardzo drobno.

 

4. Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie przełóż do niej szynkę, ser i szczypiorek. Dodaj proszek do pieczenia.

 

5. W osobnej misce rozmieszaj dokładnie mleko z jajkiem i musztardą.

 

6. Otrzymaną masę wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wlej również przestudzone masło.

 

7. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość kleista.

 

8. Masę przekładaj do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami formy na babeczki. Z podanych ilości otrzymasz 10 sztuk babeczek.

 

9. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

 

10. Babeczki na słono powinny być lekko puszyste w środku (nie piecz za długo, bo je przesuszysz) i chrupiące z zewnątrz; z wyraźnym posmakiem szynki i tylko lekkim aromatem cebulki. Smakują doskonale na ciepło i na zimno.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *