BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

Babeczki czekoladowe to łatwe i szybkie „co nieco” dla łakomczuchów. Przygotuje je chyba każdy, bo w przepisie nie ma żadnych nadzwyczajnych składników. Skala trudności ich przygotowania jest również bardzo niska, zatem każdy powiadam da radę. Te babeczki czekoladowe nie są może jakieś wybitnie puszyste, nie rozpływają się w ustach, ale po prostu smakują świetnie. Również na drugi dzień, o ile w ogóle dostaną szansę tego drugiego dnia doczekać. Oczywiście zamiast suszonej moreli możecie babeczki wypełnić czym Wam się żywnie podoba. Ja morele uwielbiam, stąd taki, a nie inny właśnie wsad.

 

BABECZKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów gorzkiej czekolady;
  • 150 gramów masła;
  • 3-4 wiejskie jajka (w zależności od ich wielkości);
  • 130 gramów cukru;
  • 125 gramów mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • miękkie suszone morele;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Morele włóż do miski i zalej alkoholem (np. rum, brandy, whisky).

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstaw miskę na bok.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

3. W garnku zagotuj wodę, a następnie połóż na garnku metalową miskę. Wrzuć pokrojone masło i połamaną czekoladę.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

4. Podgrzewaj masło i czekoladę w kąpieli wodnej, aż całkowicie rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odstaw, aby masa przestygła.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

5. Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka przełóż do dużej miski. Dodaj cukier. Ucieraj.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

6. Gdy żółtka z cukrem utrzesz na białą masę dodawaj po trochu roztopioną masę czekoladowo maślaną nie przerywając ucierania.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

7. Gdy składniki w misce połączą się wsypuj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj dalej.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

8.  Mieszaj, aż powstanie jednolite, dość twarde ciasto.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

9. Morele wyjmij z miski, przekrój na połowę i odsącz z alkoholu.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

10. Miksuj białka jajek ze szczyptą soli, aż uzyskasz sztywną pianę.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

11. Do wcześniej przygotowanego ciasta czekoladowego dodawaj po 2-3 łyżki piany i delikatnie mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

12. Formę na babeczki czekoladowe wyłóż papilotkami i wypełnij je masą czekoladową. Na koniec do każdej papilotki wypełnionej masą wciśnij morelę tak, by nieco wystawała na zewnątrz.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

13. Piecz babeczki czekoladowe około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepszą metodą na sprawdzenie, czy babeczki czekoladowe są upieczone jest tzw. test suchego patyczka.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

 

14. Babeczki czekoladowe robi się szybko, piecze jeszcze szybciej, ale najszybciej (niestety) znikają pochłonięte przez łakomczuchów.

BABECZKI CZEKOLADOWE z morelami suszonymi

Wypróbuj także BABECZKI SEZAMOWE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *