azjatycka zupa z kurczakiem

Azjatycka zupa z kurczakiem, którą poniżej dumnie prezentuję Wam wiele lat temu zupa była moim pierwszym zetknięciem się z kuchnią azjatycką. Mniej więcej azjatycką, bo tak naprawdę ma ona niewiele wspólnego ze wschodem. Chyba jedynie imbir, chili i chińska przyprawa „5 smaków” powodują, że można ją przypisać tamtym regionom świata. Tak, czy siak, to bardzo smaczna zupa, mocno rozgrzewająca, idealna na chłodne dni – podana gorąca wyciśnie siódme poty z każdego. W dodatku przygotowuje się ją naprawdę szybko. No i musi być ostra – ostrość reguluj według własnej potrzeby używając świeżego chili.

 

AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • około 1300 ml domowego bulionu drobiowego;
  • kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka;
  • 5 garści mrożonego zielonego groszku;
  • 5 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • dymka;
  • garść mieszanki orzechów, sezamu i pestek słonecznika lub podobne;
  • 100 gramów makaronu ryżowego vermicelli;
  • 150 gramów polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka;
  • przyprawa chińska „5 smaków”;
  • sos sojowy;
  • olej z prażonego sezamu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj mieszankę ziaren słonecznika, dyni, orzechów nerkowca lub takie, jak lubisz. Upraż na suchej patelni, wyłóż na talerzyk i odstaw na bok.

 

2. Imbir pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chilli w paseczki (wraz z pestkami).

 

3. Przygotuj fasolkę szparagową i zielony groszek. Nie musisz ich podgotowywać, ani tym bardziej rozmrażać.

 

4. W garnku zagrzej domowy bulionu z kurczaka. Wrzuć do niego obrany i pokrojony w plastry świeży imbir, papryczkę chilli oraz mrożone warzywa.

 

5. Do zupy wlej 2 łyżki sosu sojowego.

 

6. Zupę znakomicie doprawić można olejem z prażonego sezamu, ale UWAGA! Ma on bardzo wyrazisty smak i nie każdemu zasmakuje. Wypróbuj najpierw na łyżeczce, zanim wlejesz do zupy i „zepsujesz” sobie smak.

 

7. Zupę gotuj około 10 minut.

 

8. W międzyczasie polędwiczki z kurczaka posól, popieprz i posyp obficie przyprawą chińską „5 smaków” (do dostania bez większych problemów w marketach).

 

9. Kurczaka smaż na oleju arachidowym do zrumienienia się – nie przesmaż go, bo będzie suchy w środku. Usmażonego kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

10. Makaron przygotuj według opisu na jego opakowaniu.

 

11. Do miski włóż makaron ryżowy, nalej bulionu z warzywami; włóż pokrojonego kurczaka, posyp wcześniej uprażonymi ziarnami i posyp sezamem (również możesz go wcześniej uprażyć, ale niekoniecznie). Dla zaostrzenia smaku dodaj jeszcze pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Azjatycka zupa z kurczakiem gotowa w 15 minut.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *