Azjatycka zupa z kurczakiem mocno imbirowa

Prosta azjatycka zupa z kurczakiem na bazie wywaru drobiowego z dodatkiem imbiru, fasolki, groszku i dymki podana z kurczakiem w pięciu smakach.

Azjatycka zupa z kurczakiem, którą poniżej dumnie prezentuję, wiele lat temu była moim pierwszym zetknięciem się z kuchnią azjatycką. Mniej więcej azjatycką, bo tak naprawdę ma ona niewiele wspólnego ze wschodem. Chyba jedynie imbir, chili i chińska przyprawa „5 smaków” powodują, że można ją przypisać tamtym regionom świata. Tak, czy siak, to bardzo smaczna zupa, mocno rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. Podana gorąca wyciśnie siódme poty z każdego. W dodatku przygotowuje się ją naprawdę szybko. No i musi być ostra, ostrość reguluj według własnej potrzeby używając świeżego chilli.

Składniki

około 1300 ml domowego bulionu drobiowego;
kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka;
5 garści mrożonego zielonego groszku;
5 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej;
1 czerwona papryczka chilli;
dymka;
garść mieszanki orzechów, sezamu i pestek słonecznika lub podobne;
100 gramów makaronu ryżowego vermicelli;
150 gramów polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka;
przyprawa chińska „5 smaków”;
sos sojowy;
olej z prażonego sezamu;

Azjatycka zupa z kurczakiem przepis

Przygotuj mieszankę ziaren słonecznika, dyni, orzechów nerkowca lub takie, jak lubisz. Upraż na suchej patelni, wyłóż na talerzyk i odstaw na bok. Imbir pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chilli w paseczki (wraz z pestkami). Przygotuj fasolkę szparagową i zielony groszek. Nie musisz ich podgotowywać, ani tym bardziej rozmrażać.

W garnku zagrzej domowy bulionu z kurczaka. Wrzuć do niego obrany i pokrojony w plastry świeży imbir, papryczkę chilli, a także mrożone warzywa. Do zupy wlej 2 łyżki sosu sojowego. Zupę znakomicie doprawić można również olejem z prażonego sezamu, ale UWAGA! Ma on bardzo wyrazisty smak i nie każdemu zasmakuje. Wypróbuj najpierw na łyżeczce, zanim wlejesz do zupy i „zepsujesz” sobie smak.  Zupę gotuj około 10 minut.

Podczas gdy zupa się gotuje polędwiczki z kurczaka posól, popieprz i posyp obficie przyprawą chińską „5 smaków” (do dostania bez większych problemów w marketach). Kurczaka usmaż na oleju arachidowym do zrumienienia się, nie przesmaż go, bo będzie suchy w środku. Następnie usmażonego kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Makaron przygotuj według opisu na jego opakowaniu.

Azjatycka zupa z kurczakiem sposób podania

Do miski włóż makaron ryżowy, nalej bulionu z warzywami. Włóż pokrojonego kurczaka, posyp wcześniej uprażonymi ziarnami i posyp sezamem (również możesz go wcześniej uprażyć, ale niekoniecznie). Dla zaostrzenia smaku dodaj jeszcze pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Azjatycka zupa z kurczakiem gotowa w 15 minut.


Wypróbuj przepis na zupa tajska z kurczakiem galangalowa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *