awokado faszerowane jajkiem z krewetkami

Awokado faszerowane jajkiem z krewetkami może być hitem na Waszych stołach, jeżeli tylko skrupulatnie zastosujecie się do mojego przepisu. Miękkie awokado to podstawa tej przekąski. Najlepsza jest odmiana Haas, która charakteryzuje się fioletowoczarną skórką i zawsze miękkim, apetycznym miąższem. Dzięki temu awokado można jeść od razu po jego zakupie bez konieczności oczekiwania na jego zmięknięcie poprzez zastosowanie dziwnych trików np. owijania w gazetę itd.. Oczywiście możesz użyć tradycyjnego, zielonego awokado, o ile będzie dojrzałe, jak należy. Drążąc awokado pozostaw odrobinę miąższu przy skórce; będzie ona sztywniejsza i łatwiej będzie się ją wypełniało farszem.

 

AWOKADO FASZEROWANE JAJKIEM

SKŁADNIKI:

  • 2 awokado Haas;
  • 100 gramów krewetek koktajlowych;
  • 2 jajka;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • 1 łyżeczkę musztardy Dijon;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz i wystudź.

 

2. Przekrój awokado wzdłuż, na połowę. Nożem szybko wykrój miąższ pozostawiając jedynie skórkę. Wykrojony miąższ przełóż do miski i skrop natychmiast sokiem z cytryny. Jajka przekrój na pół – żółtka przełóż do osobnej miski i dobrze rozgnieć widelcem.

 

3. Wydrążone skórki z awokado również skrop sokiem z cytryny, odwróć skórką do góry i połóż na talerzu. Odłóż na bok.

 

4. Białka jajek posiekaj w bardzo drobną kosteczkę.

 

5. Miąższ awokado dobrze rozgnieć widelcem.

 

6. Do awokado dodaj rozgniecione żółtka i posiekane białko jajek.

 

7. 100 gramów krewetek koktajlowych wyjmij z puszki lub słoiczka, przepłucz wodą, odsącz i dodaj do awokado. Możesz również użyć rozmrożonych krewetek koktajlowych, ale pamiętaj, że są one mocno glazurowane, więc aby uzyskać około 100 gramów krewetek musisz kupić przynajmniej 300 gramów mrożonych…

 

8. Małą garstkę świeżej kolendry posiekaj drobno i również dorzuć do awokado. Całość posól, popierz, skrop dodatkowo sokiem z cytryny.

 

9. Farsz wymieszaj wstępnie, po czym dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon. W razie potrzeby dopraw dodatkowo i wymieszaj.

 

10. Skórki z awokado wypełnij farszem; awokado faszerowane jest gotowe, trzeba je tylko udekorować.

 

11. Awokado faszerowane podawaj udekorowane krewetkami koktajlowymi, kawiorem i listkami świeżej kolendry.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *