knedle z morelami

Austriackie knedle na polskim stole pojawić się w sezonie letnim koniecznie powinny. A najlepiej z morelami właśnie z Austrii. W podwiedeńskiej Dolinie Wachau rosną bez dwóch zdań najsmaczniejsze morele w całej Europie. Nie są mączyste, tak jak nasze, za to kwaskowe i słodkawe zarazem. I o ile nie ma lepszych od polskich truskawek, to nie ma lepszych moreli od tych z Wachau.

AUSTRIACKIE KNEDLE

W samych knedlach czarów nie ma, bo i być nie może. Mąka, dobrej jakości twaróg i jak najlepsze morele. A że jak wiadomo w prostocie i jakości składników siła to i te knedle petardą są i smakują wybornie. Nie żałujcie sobie ilości, nie żałujcie cukru i bułki tartej – wszak tego typu dania jada się bardzo rzadko. Jak dla mnie początek lata to właśnie czas na obowiązkowe „raz w roku” na te pyszne  austriackie knedle z morelami. Musi być wtedy „na bogato”.

knedle z morelami

LIPIEC Z MORELAMI W WACHAU

Gdy zasmakujesz w takich knedlach, a znajdziesz lipcowy weekend wolny wybierz się do Wachau – w tym czasie w tej pięknej dolinie odbywa się prawdziwe święto moreli. Są liczne festyny kulinarne, jest gorąco, a atmosfera iście wakacyjna. Więcej na ten temat dowiesz się <<TUTAJ>>.

dolina wachau

A przepis na pyszne KNEDLE Z MORELAMI znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *