Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

Austriacki knedel bułczany, na który przepis przedstawiam poniżej znany jest w kraju Straussa jako Serviettenknödel. Jego nazwa wzięła się od sposobu jego przygotowania. Otóż gotową masę bułczaną formuje się w wałek i umieszcza się w wilgotnej, wysmarowanej masłem serwecie. Następnie umieszcza się go w garnku z wrzątkiem i gotuje. Po ugotowaniu knedla kroi się w plastry i podaje do dań z sosami. Tak przygotowane plastry knedla można również przesmażyć na maśle, dzięki czemu nabiorą dodatkowego smaku. Knedel bułczany w serwecie jest banalny w przygotowaniu, a możliwych jego wariacji co najmniej kilka. Zachęcam do jego przygotowania.

 

KNEDEL BUŁCZANY W SERWECIE

SKŁADNIKI:

  • 5 kajzerek;
  • 50 gramów masła;
  • 150 ml mleka;
  • 3 wiejskie jajka;
  • natka pietruszki do smaku;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

2. Bułki pokrój w drobną kosteczkę. Do przygotowania takiego knedla używa się zwykle czerstwych bułek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć świeżych. W takim przypadku lepiej jest jednak pokroić bułki dzień wcześniej i pozostawić przez noc na wierzchu, aby stały się czerstwe.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

3. Rozkłóć w misce jajka, mleko lekko podgrzej, natkę pietruszki posiekaj drobno, a masło rozpuść i przestudź.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

4. Do pokrojonych bułek wrzuć natkę pietruszki, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

5. Zetrzyj do smaku nieco gałki muszkatołowej.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

6. Wlej do miski z bułkami rozkłócone jajka.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

7. Wlej również mleko.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

8. Na koniec wlej roztopione masło. Następnie wymieszaj wszystko i odstaw miskę z masą na 10 minut, aby pieczywo wchłonęło płyny i spęczniało.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

9. Czystą ścierkę lub serwetę zwilż wodą, a następnie dobrze wysmaruj masłem, aby knedel bułczany nie przywarł do niej.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

10. Gdy pieczywo nasiąknie płynami i spęcznieje pora zabrać się za formowanie knedla.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

11. Nałóż masę bułczaną na serwetę i formuj wałek o grubości około 8 centymetrów.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

12. Delikatnie owiń serwetą masę bułczaną, a następnie oba końce serwety zwiąż sznurkiem kuchennym.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

13. Włóż knedla w serwecie do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 25 minut.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

14. Gdy knedel bułczany jest ugotowany wyjmij go z garnka i odwiń z serwety. Jeżeli knedel trudno odchodzi od serwety następnym razem po rozsmarowaniu na serwecie masła podsyp ją lekko bułką tartą.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

 

15. Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel podawaj od razu do dań z sosami. Świetnie smakuje również przesmażony na maśle.

Knedel bułczany w serwecie Serviettenknödel

Wypróbuj także GULASZ WIEDEŃSKI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *